Вчені відкрили ген ожиріння

Власники аномальної 16-ї хромосоми на 5000% більше схильні до патологічного ожиріння. У цій хромосомі не вистачає 30 генів.

Група європейських учених виявила генетичний зв’язок між ожирінням і аномалією 16-ї хромосоми. Це нові докази на користь того, що ожиріння може бути спадковим захворюванням, а не залежати від способу життя чи неправильного харчування.

Дослідження, проведене науковцями з Імперського коледжу в Лондоні, показало, що у 0,7% людей з патологічним ожирінням (коли індекс маси тіла перевищує 40 пунктів) в 16-й хромосомі немає відрізка ДНК, який містить 30 генів.

У дитинстві ці люди мали нормальну вагу, у підлітковому віці набирали зайву, а потім починали страждати на ожиріння. Аналіз ДНК батьків показав, що 11 людей успадкували аномальну хромосому від матері, 4 – від батька, у 10 вона виникла випадково.

За що відповідають відсутні гени, учені поки що не знають. Попередні дослідження показали їхній зв’язок з аутизмом, шизофренією і затримкою розвитку.

Подібне дослідження провели і швейцарські генетики. Вони спочатку працювали з групою огрядних пацієнтів, а потім вивчили ДНК 16 тисяч звичайних людей із середньостатистичної вибірки. В результаті фахівці дійшли висновку, що власники аномальної 16-ї хромосоми на 5000% більше схильні до ризику сильної форми ожиріння.

Цей тип ожиріння може бути розцінений як рідкісний моногенний синдром, що зачіпає одну людину з тисячі. Але варто зауважити, що досі ученим вдавалося виявляти тільки гени, які призводять до незначного накопичення зайвого жиру. Це перше дослідження, яке довело, що ожиріння у людей, в іншому абсолютно здорових, може бути викликане рідкісною генетичною мутацією.

tsn.ua