Команда Януковича почала розподіл посад в новому уряді

Після перемоги Віктора Януковича на виборах президента України актуальним стало питання призначення нових облич на посади в уряді, пише газета “Сегодня”.

Адже кому дістанеться який пост в уряді (починаючи з прем’єр-міністра і закінчуючи міністрами і головами держкомітетів), залежить від того, яка буде коаліція в Раді і чи буде вона взагалі.

На даний момент можна говорити тільки про ті пости, кандидатів на які вносить сам президент. Нагадаємо, що на посаді міністрів оборони, глав СБУ, МЗС і Нацбанку, а також генпрокурора кандидатури вносить президент, а затверджує парламент, а голову свого Секретаріату очільник держави може призначати сам.

Міністр оборони. Поки найвірогідніша кандидатура – екс-міністр оборони, депутат-регіонал Олександр Кузьмук. “На нього Янукович спокійно може розраховувати, адже Олександр Іванович прийшов в останній уряд Януковича весною 2007 року, коли Ющенко незаконно розпустив парламент”, – говорить джерело в ПР. Правда, серед регіоналів є і інша думка. “Кузьмука? Щоб він знову літаки збивав ракетами? Це питання. І до того ж він іноді говорить не до місця – пам’ятаєте його заяву про другий Чорнобиль, коли на Західній Україні відбувся крах потягу з отруйним фосфором?” – заявив інший нардеп від ПР.

СБУ. Одним з головних претендентів називають депутата-регіонала Григорія Іль’яшева, який відповідає у фракції за безпеку. До речі, він також генерал СБУ і чоловік одного з головних юристів партії Олени Лукаш. Сам Ільяшев на питання про своє можливе призначення, відповів, що йому про це нічого не відомо. Також джерело в ПР допускає, що можуть навіть залишити на цій посаді Валентина Наливайченко.

МЗС. Тут називають двох претендентів – нинішнього посла України в Росії Костянтина Грищенко і депутата-регіонала Леоніда Кожару. “Грищенко розділяє підхід Януковича в тому, що зовнішня політика України повинна бути багатовекторною. Шанси Кожари дещо гірші. Але він все-таки змінив Грищенко на посту тіньового міністра закордонних справ, а це про багато що говорить”, – повідомив співбесідник в ПР. Не Можна скидати з рахунків і нинішній главу МЗС Петра Порошенко. До нього відношення серед регіоналів дуже неоднозначне, але якщо Петро Олексійович допоможе зібрати більшість в НУНС для коаліції з ПР, тоді у нього будуть шанси залишитися на своїй посаді.

НБУ. На посаду голови НБУ замість Володимира Стельмаха (термін повноважень якого вже закінчився) може бути висунутий його перший зам – Анатолій Шаповалов (давній недруг Юлії Тимошенко, яка його звинувачувала в корупції, а Шаповалов говорив, що це помста за те, що він не дає включати друкарський верстат для затикання дірок в бюджеті).

Секретаріат президента. На пост голови Секретаріату президента готують першого віце-спікера Ради, давнього соратника Януковича, екс-міністра юстиції Олександра Лавріновича. Слух про те, що СП може очолити секретар СНБО Раїса Богатирьова, не підтверджується.

Генеральна прокуратура. Найімовірніше, що новим генпрокурором стане зам глави ГПУ Віктор Пшонка. Нинішньому генпрокуророві Олександру Медведько можуть дати допрацювати декілька місяців до закінчення його п’ятирічного терміну повноважень (Медведько лояльний до регіоналів), а потім замінити на Пшонку. Останній близький до Януковича: вони разом працювали в Донецьку: Янукович – губернатором, Пшонка – облпрокурором.

Нагадаємо, за результатами підрахунку 100% електронних протоколів дільничних виборчих комісій перше місце на президентських виборах посідає лідер Партії регіонів Віктор Янукович із 48,95% голосів виборців.

За нього проголосували 12 мільйонів 481 тисяча 268 виборців.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко друга із 45,47% голосів. За неї віддали свої голоси 11 мільйонів 593 тисячі 340 громадян.

tsn.ua