Тігіпко попередив: якщо стане прем’єром, знизить пенсії та зарплати

Лідер партії “Сильна Україна” Сергій Тігіпко допускає, що ініціює зниження соціальних стандартів, якщо буде призначений прем’єр-міністром.

“Не знаю як Янукович, я точно піду (на зниження соцстандартів). Я знаю – голосувати сьогодні за соцстандарти можна, але грошей на них, на ці підвищення, немає”, – сказав політик в ефірі одного з телеканалів.

Тігіпко підкреслив, що економічна ситуація в країні дуже важка і підвищення соціальних зобов’язань держави може призвести до того, що зарплати і пенсії виплачуватимуться із значними затримками.

Лідер “Сильної України” також відзначив, що Україні необхідно залучати зовні позики і продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом, нагадавши, що ухвалення закону про підвищення соцстандартів стало однією з причин припинення такої співпраці.

“Сьогодні можна втратити авторитет, якщо ви почнете працювати з Міжнародним валютним фондом, але я подивлюся, що ми втратимо, якщо не зможемо заплатити вчителеві, лікареві, міліціонерові, військовому і пенсіонерові”, – підкреслив він.

Серед інших непопулярних заходів, на які він готовий піти, Тігіпко назвав підвищення тарифів на газ для населення, уточнивши, що при цьому надаватиметься адресна допомога найменш забезпеченим верствам населення.

Крім того, він вважає за необхідне терміново розпочати проведення реформ, а також вжити низку інших невідкладних заходів для виведення економіки з кризи.

Серед таких заходів політик назвав зниження податків, дерегулювання економіки, зниження відсоткової ставки за кредитами, проведення прозорого рефінансування банків.

Тігіпко підкреслив, що згода на проведення таких реформ і заходів з боку президента і парламентської більшості стане однією з умов, за яких він погодиться бути прем’єром.

“Якщо я й піду на таку посаду, якщо буде така пропозиція, то я піду тільки після того, як президент разом зі мною візьме певні зобов’язання і підтримає ті реформи, які потрібно буде зробити. І одне відразу ж – тоді Президентові доведеться від дечого відмовитися, або сказати, що це буде виконано дещо пізніше”, – сказав він.

При цьому політик повідомив, що поки що новообраний пезидент Віктор Янукович не пропонував йому посаду прем’єра, незважаючи на те, що з 17 січня вони провели більш ніж 5 зустрічей.

Нагадаємо, Янукович прогнозує, що 15-21 лютого у Верховній раді обговорюватиметься можливість призначення прем’єр-міністром Тігіпка.

Пізніше Тігіпко заявив, що не отримував пропозиції від Віктора Януковича очолити уряд.

“Ніякої пропозиції від Віктора Федоровича я ще не отримував.Якщо буде пропозиція, я її буду приймати, і добре буду розуміти, що зараз потрібно буде робити абсолютно непопулярні речі, і все одно це потрібно буде робити”, – заявив політик.

tsn.ua