Балога може стати губернатором Закарпаття

Журналісти з’ясували, хто прийде на заміну чинним керівникам областей. У переліку несподіваних призначень можуть опинитися прізвища Віктора Балоги та “регіонала” Лук’янова.

Після інавгурації новообраний президент Віктор Янукович отримає право змінити усіх губернаторів. Імена претендентів на посади керівників практично всіх областей вже визначені.

Перелік людей, які прийдуть на заміну чинним главам обласних адміністрацій, публікує у середу, 24 лютого, газета “Дело”.

Так, за даними видання, на посаду губернатора Житомирщини претендуватимуть або народний депутат, керівник штабу Януковича в Житомирській області Микола Присяжнюк, або також нардеп, екс-міністр агрополітики Сергій Рижук. Водночас, звернули увагу журналісти, якщо врахувати, що 20 січня Рижуку виповнилося 60 років (граничний вік для призначення на держпосади), можна не сумніватися, що Присяжнюк поза конкуренцією.

Отримати Дніпропетровську область може “регіонал” Олександр Вілкул, який також управляв виборчим штабом під час президентських перегонів. За словами керівника публічної кампанії в області, нардепа Олега Царева, окрім Вілкула, претендувати на посаду може екс-губернатор Володимир Яцуба.

Навряд чи збереже своє крісло чинний губернатор Миколаївщини Олексій Гаркуша. Як зазначив депутат Миколаївської міськради Олександр Омельчук, є троє головних претендентів на посаду губернатора – керівник публічної виборчої кампанії і народний депутат Микола Круглов, мер Миколаєва Володимир Чайка і народний депутат України II і V скликань Сергій Майборода. В той же час варто зазначити, що Чайка вже не підходить за віком, а позиції Круглова, за даними джерел “Дела”, сильніші, ніж у Майбороди.

Безальтернативний кандидат на посаду голови Волинської області – керівник місцевого штабу Віктора Януковича Олександр Башкаленко.

Дуже високі шанси обійняти губернаторське крісло в Рівненській області має колишній нардеп Василь Берташ, який також керував штабом новообраного глави держави. За словами одного з представників БЮТ в місцевій облраді, Берташу може скласти конкуренцію тільки народний депутат від Партії регіонів Павло Сулковський. У випадку ж, якщо Партія регіонів створить коаліцію з Блоком Литвина, на посаду глави Рівненщини зможуть також претендувати “литвинівці” Юрій Благодір (чинний заступник губернатора) і народний депутат з Блоку Литвина Микола Шершун.

На Харківщині значні шанси очолити область має, за даними журналістів, “регіонал” Дмитро Шенцев, на Запоріжжі – Борис Петров. Останній вже запевнив, що, якщо до нього надійде така пропозиція, він не відмовиться.

На крісло Сумського губернатора серед інших претендує Юрій Чмирь. Це депутат від Партії регіонів V скликання, який проводив останню виборчу кампанію Януковича в регіоні на посаді керівника штабу.

Серед несподіваних призначень може стати рішення Віктора Януковича віддати посаду губернатора Вінницької області нардепові Владиславу Лук’янову. Про таке кадрове рішення вже не раз писала місцева преса. Сам Лук’янов в коментарі ЗМІ не спростовував ці припущення, але водночас уточнив, що говорити про призначення поки рано і назвав інформацію перебільшеною. “Спочатку слід дочекатися першого етапу – інавгурації, відставки уряду і формування нового Кабміну”, – порадив Лук’янов.

Серед несподіваних призначень може бути також повернення глави Секретаріату президента Віри Ульянченко в крісло керівника Київської області. Також, за даними ЗМІ, висока ймовірність того, що колишній глава президентської канцелярії Віктор Балога отримає посаду губернатора Закарпаття.

tsn.ua