До літа долар не перевищить 8 гривень

Експерти-економісти сподіваються на швидке завершення політичної кризи, що має сприятливо позначитися на зміцненні курсу гривні. Очікується, що навесні долар буде стабільний, а євро дешевшатиме.

Фінансовий аналітик Ерік Найман упевнений: поки не призначений новий голова Нацбанку, не сформований новий Кабмін і не прийнятий бюджет на 2010 рік, НБУ підтримуватиме курс на рівні 8 грн за долар плюс-мінус 2-4 коп. Головне, щоб цей процес не затягнувся і не перейшов у безвладдя. “Здешевлення долара маловірогідне. З погляду наповнення бюджету країні вигідна дешева гривня, адже це добре для експортерів. До того ж, якщо Україна отримає дешеві кредити (наприклад, 4-й транш від МВФ), то їх вигідніше конвертувати в гривню по вищому курсу, – говорить Найман. – Що стосується євро, то очікування по ньому негативні. Швидше за все, у нас буде не нижче 10,70 грн за євро”.

Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь говорить, що гривня ризикує через два моменти. Перший – необхідність виплати в квітні-травні приватними структурами по зовнішньому боргу і державою по 6-місячних облігаціях внутрішньої державної позики (всього близько 30 млрд доларів). Другий – політична нестабільність, яка може викликати паніку серед банкірів і населення. А саме: якщо протистояння Тимошенко і Януковича затягнеться і Кабмін не вдасться швидко відправити у відставку, сформувавши новий, то інвестори вирішать виводити капітали. В цьому випадку гривня може девальвувати щонайменше до 8,2 грн за долар”, – вважає Жолудь.

Нагадаємо: за лютий долар втратив 12 копійок – курс продажу знизився майже до 8 грн. (станом на 28 лютого середній курс по Україні був 8,02 грн за долар), а курс покупки вже тиждень як нижче 8 грн (7,97-7,98). Євро подешевшав ще більше – з максимальних на початку лютого 11,46 грн за євро до 10,89 (57 коп) у продажу і з 11,26 до 10,76 (50 коп) у покупці. Долар, на думку експертів, зупиниться на рівні 8 грн. А по євро не виключено падіння до 10,50 грн через складну економічну ситуацію в ЄС.

tsn.ua