Янукович попросить ЄС скасувати візовий режим з 2011 року

Під час візиту до Брюсселя президент Віктор Янукович на переговорах з керівництвом Єврокомісії підніме питання про підписання дорожньої карти про безвізовий режим для громадян України і його введення з 1 січня 2011 року.

“Головна теза, з якою президент Янукович їде в Брюссель, – необхідність домогтися введення з 1 січня 2011 безвізового режиму для українців при поїздках у країни Євросоюзу”, – заявило джерело в МЗС і додало, що Янукович буде наполягати на підписанні дорожньої карти безвізового режиму. Як відомо, 25 лютого Європарламент прийняв резолюцію про Україну, в якій також оголосив про необхідність підписання дорожньої карти.

При цьому в Брюсселі запевнили, що будь-які двосторонні документи підписані не будуть, оскільки при підготовці візиту Київ не передавав на узгодження проекти документів.

У Кабміні також вважають, що поїздка буде швидше ознайомлювальною.

“Янукович зараз цікавий тим, про що він говоритиме. Європа хоче почути, куди рухається Україна, яка її зовнішня політика, щоб пізніше апелювати до сказаного новим президентом”, – заявив віце-прем’єр Григорій Немиря.

Консультації про дорожню карту Київ і Брюссель проводили ще в минулому році. Так, міністр закордонних справ Петро Порошенко був переконаний, що цей документ вдасться підписати в першій половині 2010 року. Для прийняття ЄС рішення про скасування віз Київ має створити єдиний держорган з питань міграції та налагодити його роботу, а також реформувати систему виготовлення та обліку закордонних паспортів.

Крім того, раніше Брюссель вимагав демаркації всього периметра держкордону. Однак українські дипломати впевнені, що скасування віз можливе до завершення демаркаційних робіт. Але, навіть якщо всі завдання будуть виконані до кінця поточного року, Єврокомісія не зможе самостійно прийняти рішення про скасування віз – воно має бути ратифіковане парламентами всіх 27 країн-членів ЄС. Слід зазначити, що угода України і ЄС про лібералізацію візового режиму, підписана восени 2006 року, через тривалість процедури ратифікації набула чинності лише 1 січня 2008 року.

Як повідомлялося, у понеділок, 1 березня, Віктор Янукович вилетів до Брюсселя, де проведе ряд зустрічей з керівництвом Європейського Союзу.

Нагадаємо, у Брюсселі Янукович збирається продемонструвати проєвропейський курс розвитку України і вирішити всі питання, які залишилися нерозглянутими за останні п’ять років попередньою владою.

tsn.ua