Китай збільшив військовий бюджет до 78 мільярдів доларів

Влада Китаю збільшить в 2010 році бюджет міністерства оборони на 7,5% в порівнянні з минулим роком – до 78 мільярдів доларів. Це буде найбільш незначне зростання військового бюджету країни за останні декілька років.

Як зазначив делегат Всекитайських зборів народних представників Лі Чжаосін, більша частина додаткових коштів піде на модернізацію армії і поліпшення умов служби китайських солдатів.

За його словами, Пекін зацікавлений у мирі, а головне завдання армії полягає в захисті суверенітету Китаю і збереженні територіальної цілісності країни.

Щорічна сесія Всекитайських зборів народних представників, на якій буде представлений повний звіт за бюджетом, відкриється в п’ятницю, 5 березня.

Наразі у китайській армії служать 2,3 мільйона людей. Протягом останніх кількох років витрати на військові потреби Китаю постійно збільшувалися, що викликало занепокоєння інших держав.

У січні 2009 року китайський уряд оприлюднив доповідь, в якій були визначені перспективи розвитку національної оборони. У ньому, зокрема, йшлося про намір Пекіна провести до 2020 року модернізацію Народно-визвольної армії. При цьому підкреслювалося, що Китай не планує використовувати практику превентивних ударів, не використовуватиме першим ядерну зброю та не братиме участь у ядерній гонці озброєнь.

Натомість Росія нещодавно ухвалила нову воєнну доктрину, яка передбачає можливість нанесення превентивного ядерного удару по агресору в “критичних для національної безпеки ситуаціях”.Оскільки оцінка ситуації – справа суб’єктивна, деякі експерти визнали, що Москва фактично повністю розв’язує собі руки в питанні застосування ядерної зброї.

tsn.ua