“Регіони” створюють коаліцію з КПУ і Блоком Литвина “під Азарова”

Президент Віктор Янукович зосередився на варіанті створення коаліції з КПУ, Блоком Литвина і окремими депутатами.

БЮТ вже заявив, що такий підхід – антиконституційний, тому що за Основним законом коаліцію можуть створювати тільки фракції. Бютівці обіцяють скаржитися на беззаконня євроструктурам. “Ще не встигли охолонути сліди Януковича в Брюсселі, як вже він починає топтатися по Конституції”, – сказав тимошенківський віце-прем’єр-міністр Григорій Немиря.

Володимир Литвин сказав, сумніви з приводу юридичної чистоти цієї ідеї є, але для нього головне – 226 підписів. І якщо у нас 15 місяців вважалася легітимною коаліція, створена фракціями, в якій реально не було 226 чоловік, то чому не може легалізуватися коаліція фракцій і депутатів, в якій є 226?! Зрозуміло, Тимошенко піде до Конституційного суду. Але поки суд та діло (а це може тягнутися і більше року), до коаліції підтягнуться 37 нунсівців, і вона стане легітимною з усіх боків.

Ну а просто зараз нова коаліція не зустріне серйозного опору: президент – ініціатор, уряд – у відставку, в Раді більшість, Москва підтримає, а Європа і США не захочуть відштовхувати Януковича ради опозиціонерів, які самі сумнівним шляхом трималися при владі півтора року. І все, що може зробити тепер БЮТ – затягнути прийняття змін до регламенту в остаточному варіанті. Але недовго – 9 або 10 березня регламент вже можуть змінити і проголосити нову коаліцію.

Правда, політолог Михайло Погребинський вважає, що нинішні маневри можуть бути формою шантажу НУНС, щоб він об’єднався і пішов в коаліцію на умовах “Регіонів”, але якщо це не вдасться – буде коаліція без НУ-НС. А ось його колега Вадим Карасьов упевнений: про союз з НУНС мова більше не йде. “Більшість НУНС не погодиться на прем’єра Азарова, тому коаліція фракцій і депутатів – єдиний реальний варіант”, – вважає він.

Наступного тижня коаліція, швидше за все, сформується. Не виключено, що первинний її склад буде вузьким – близько 240 осіб: 172 регіонали, 27 комуністів, 20 “литвинівців”, 3-4 позафракційних, 4-5 бютівців і 10-12 нунсівців (вже точно відомо про входження “Єдиного центру”, що в перспективі має влитися в ПР). Проте Антикризова коаліція в 2006-му теж починалася з 233 чоловік, але вже через вісім місяців їх було 260 і говорили про плани зібрати 300. Правда, в 2007-му цей план зірвав розпуск парламенту, але тоді був інший президент.

Нагадаємо, Партія регіонів визначила основних претендентів на посади міністрів в новому уряді. У переговорах щодо розподілу портфелів активно беруть участь члени НУ-НС і навіть БЮТ. Конкуренція на ключові посади дуже висока.

tsn.ua