Відмова НБУ від монет номіналом 1-2 копійки спричинить інфляцію

Бажання Нацбанку вилучити з обігу монети номіналом 1 і 2 копійки свідчить про свідоме стимулювання інфляції. Про це заявляє директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.

“Це неправильне рішення, не потрібно вилучати з обігу 1-2 копійки, у всіх країнах вони є. А те, що кажуть, що їх дорого карбувати… Чому не дорого в Польщі, або, наприклад, США?” – наголосив він.

При цьому Соскін стверджує, що якщо вилучити 1 і 2 копійки, то це призведе до підвищення цін і стимулювання інфляції.

“Це призведе до округлення цін у більший бік. У менший бік ніхто не округляє. Значить, якщо ціна була, наприклад, 34 копійки, то її зроблять мінімум 35 копійок, а максимум 50, щоб можна було розрахуватися однією монетою”, – сказав експерт.

Він зауважив, що те, що “до п’яти, буде закруглено, 6-9 теж буде закруглено у більший бік”.

Таким чином, констатує Соскін, глава Нацбанку Володимир Стельмах свідомо це робить для того, щоб підвищити ціни, щоб стимулювати інфляцію.

“У жодній країні ці монети не вилучаються, вони дуже дешеві. Вони повинні бути, це як сигнал для населення, що в країні існує повністю стабільна грошова система, у тому числі і в монетах”, – підкреслив експерт.

Нагадаємо, Національний банк України запропонував відмовитися від випуску монет номіналом 1 і 2 копійки.

Монетний двір України щорічно карбує від п’ятисот мільйонів до мільярда штук розмінних монет. Собівартість виробництва однієї копійки складає 16 копійок.

tsn.ua