Набрав чинності закон про створення коаліції

Закон, яким Верховна рада визначила в своєму регламенті, що коаліція – це об’єднання депутатських фракцій, депутатів, до складу якого входять більшість депутатів від конституційного складу парламенту, набрав чинності. Нормативний акт опублікований в газеті “Голос України”.

Згідно із законом, коаліція формується протягом місяця з дня відкриття першого засідання новообраної Ради або протягом місяця з дня припинення діяльності попередньої коаліції.

Коаліція формується після проведення фракціями консультацій.

За результатами цих консультацій укладається коаліційна угода з особистими підписами голів відповідних фракцій, або за рішенням фракції з підписом одного із заступників голови фракції.

Згідно із законом, до коаліційної угоди додається список депутатів, що сформували коаліцію, з особистими підписами депутатів.

Такий список є невід’ємною частиною коаліційної угоди.

Коаліція вважається сформованою з моменту офіційного оголошення про це головуючим на пленарному засіданні на підставі поданих в апарат Ради документів.

Повідомлення про формування коаліції, коаліційна угода і персональний склад коаліції публікуються в газеті “Голос України” не пізніше ніж за 4 дні після офіційного оголошення на пленарному засіданні про її формування.

Нагадаємо, Рада прийняла відповідний закон 9 березня.

У вересні 2008 року Конституційний Суд визначив коаліцію депутатських фракцій об’єднанням фракцій парламенту, до складу яких входить не менше 226 депутатів.

tsn.ua