Гривня – найбільше залежна від настроїв населення валюта в Європи

За даними експертів, найбільше на платіжний баланс України з початку кризи вплинула покупка населенням іноземної валюти.

Аналітики Ерсте Банку проаналізували джерела і причини відпливу капіталу, які спровокували девальвацію гривні, і дійшли висновку, що гривня є найбільш залежною від настроїв населення валютою в країнах Центральної і Східної Європи.

“За останні декілька років фіксованого режиму валютного курсу, обмінний курс гривні не викликав особливого інтересу як з боку громадськості в Україні, так і з боку іноземних інвесторів. Тепер, після девальвації гривні і впровадження більш гнучкого обмінного курсу, ця тема стала однією з найбільш обговорюваних у суспільстві і пресі”, – йдеться у звіті аналітиків.

За даними експертів, наразі експорт та імпорт поступово зростають, сальдо поточного рахунку коливається близько нуля, і тому можна сказати, що найбільші відпливи капіталу, пов’язані з економічними відносинами, залишилися позаду.

Проте все ще існує значна частина фінансових потоків, які є результатом зміни настроїв населення. Аналітики впевнені – покупка іноземної валюти мала найбільший вплив на платіжний баланс України з початку кризи.

“Україна відчула найзначніший відплив капіталу серед країн Центральної і Східної Європи (як відносно до ВВП, так і до валютних резервів). Не маючи надмірного дефіциту торгового балансу, Україна все ж таки скоротила його попри падіння експорту. Дефіцит поточного рахунку скоротився до 1,7% від ВВП в 2009 році, в порівнянні з дефіцитом в 6,7% ВВП в 2008 році”, – зазначили в Ерсте Банку.

“Імпорт скоротився більше ніж експорт в результаті девальвації національної валюти і значного скорочення доходів населення. З початку кризи валютні резерви України скоротилися найбільше в порівнянні з країнами Центральної і Східної Європи. Не враховуючи кредит МВФ, валютні резерви скоротилися на 61% станом на кінець 2009 року в порівнянні з піковим обсягом в серпні 2008 перед банкрутством Lehman Brothers”, – визначено у звіті.

За словами фінансистів, одночасна покупка іноземної готівкової валюти і зняття грошей з депозитів дали ефект значного зменшення валютних резервів за практично незмінної кількості гривні в обігу.

НБУ був змушений надати великі обсяги кредитних ресурсів комерційним банкам і уряду. Причому реальна участь уряду в нещодавно емітованих грошових знаках з економічної точки зору більша, ніж показує офіційна статистика.

Це пов’язано з тим, що частину кредитів НБУ видавав державним банкам, які у свою чергу, в основному використовували їх для фінансування державної компанії “Нафтогаз України”, фінансовий дефіцит якої досяг 2,6% ВВП в 2009 році (за оцінками програми МВФ).

Значний рівень тіньової економіки і недовіра до державних установ призвели до руйнівного ефекту для фінансової системи і обмінного курсу гривні.

Залежність курсу гривні від настроїв населення тільки зросла, оскільки кількість гривні в обігу залишилася майже незмінною, попри значно нижчі рівні валютних резервів. Наразі, резюмували аналітики, гривня є найбільш залежною від настроїв населення у порівнянні з іншими валютами Європи.

tsn.ua