Російські ЗМІ: РФ залишить свій флот в Україні в обмін на дешевий газ

Україна може вимагати зниження ціни на газ в обмін на розміщення Чорноморського флоту РФ в Криму після 2017 року, пишуть російські ЗМІ.

Будівництво бази для флоту РФ у Новоросійську, куди флот РФ повинен переїхати після закінчення договору про його перебування на території України, рішуче відстає від графіка, і тому кораблі буде просто нікуди перевести, повідомили “Відомості”.

Уповільнення темпів будівництва бази в Новоросійську дозволяє Україні дорожче продати тему пролонгації договору про базування флоту в Криму, заявив політолог Костянтин Симонов. Київ може пов’язати тему флоту, наприклад, з цінами на газ, попереджає він.

У Мінекономрозвитку РФ заявили, що якщо програму будівництва бази в Новоросійську не коректувати, ймовірність того, що база не з’явиться, дійсно висока, вважає чиновник уряду.

Президент Віктор Янукович в ході недавнього візиту до Москви висловлювався з приводу долі Чорноморського флоту РФ досить обережно. Він заявив, що рішення повинне враховувати інтереси обох країн. Янукович зазначив, що у президентів РФ і України є розуміння складності цього питання, але запевнив, що питання незабаром буде вирішено.

Він нагадав, що з питання базування Чорноморського флоту “домовлялися окремо президенти двох країн”. “І це з розумінням сприймали і народ України, і народ Росії. Думаю, що і зараз буде так”, – відзначив Янукович. Він підкреслив, що комісія з даного питання в даний момент працює.

Тема флоту буде однією з основних на всіх найближчих російсько-українських переговорах, вважає директор українського філіалу Інституту країн СНД Володимир Корнілов, ймовірність, що політики зможуть домовитися, є.

Мандат Януковича закінчується в 2015 році, попереджає політолог Вадим Карасьов, якщо він погодиться залишити флот, не факт, що підтримка Москви забезпечить йому перемогу на наступних виборах.

У 2017 році минає термін договору з Україною, відповідно до якої Чорноморський флот Росії може базуватися в Севастополі. У зв’язку з можливим відходом російського флоту з території України запасний гаванню був оголошений Новоросійськ.

tsn.ua