Світовий банк порадив Азарову знизити пенсії

Світовий банк (СБ) порекомендував новому уряду для виведення української економіки з кризи негайно приступити до реалізації непопулярних реформ, серед яких, встановлення максимального розміру пенсій, підвищення пенсійного віку, зниження зарплати працюючим пенсіонерам.

“Ситуація в Україні така, що для подолання наслідків кризи потрібні реформи. Список найнеобхідніших ми вже підготували”, – повідомив глава представництва СБ в Україні Мартін Райзер.

СБ рекомендує направити на інфраструктурні проекти мінімум 1% від ВВП і знизити бюджетний дефіцит.

Для збільшення доходів держбюджету пропонується скасувати дію договору про уникнення подвійного оподаткування з Кіпром і пільги з ПДВ, а для зменшення витрат – встановити максимальний розмір пенсій і знизити виплати працюючим пенсіонерам, а також удвічі підвищити тарифи на послуги ЖКГ. Важливим кроком є і вирішення проблеми з відшкодуванням ПДВ.

СБ наполягає на завершенні в найближчі півроку капіталізації банків і продовження регуляторної реформи. Вона передбачає зменшення кількості ліцензій на 30% і відмову від сертифікації товарів і послуг, що не проходять ліцензування в Євросоюзі.

“Хоча фіскальна реформа є ключовою, для успішного розвитку економіки необхідна реалізація всіх запропонованих змін”, – вважає пан Райзер.

Серед соціальних реформ найбільш важливою стане поступове збільшення терміну виходу жінок на пенсію з 55 до 60 років шляхом щорічного підвищення цього порога на півроку.

У Партії регіонів не хочуть приймати рішення, що знижують рівень доходів населення, однак готові реалізовувати реформи.

“Непопулярні реформи необхідні. І новий уряд почне їх, як тільки проведе аудит, в якому стані нам залишила економіку Юлія Тимошенко. Але поважні міжнародні експерти забувають про розміри падіння доходів населення України (на 11-13%). Тому перед проведенням непопулярних реформ треба підвищити життєвий рівень населення “, – упевнений заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.

Коаліція буде вибірково підходити до вибору реформ, вважає член комітету Верховної ради з питань економічної діяльності Олексій Плотніков. “Подібні рекомендації Україні дає і МВФ. Проте слід пам’ятати, що це не ультиматум, а пропозицію розпочати дискусію. Упевнений, що уряд обговорить з цими організаціями, які реформи дійсно необхідні, а які ні. Втім, думаю, що рекомендації, спрямовані на зниження рівня життя населення, – зменшення пенсій або збільшення комунальних тарифів – підтримані не будуть”, – сказав він.

Також Райзер вважає, що тарифи на газ для населення в Україні у 2010 році повинні зрости у 2 рази.

“Ми не говоримо про 20% (зростання). За 2010 рік тарифи треба збільшити принаймні удвічі. І, до речі, це не тільки для домогосподарств. Давайте будемо мати баланс. Зараз промисловість платить ціни 2009 року, а Україна платить за газ ціни 2010 року. І між цими цінами є значна різниця. Міжнародні ціни на нафту зросли, і 20% знижки вже немає – ціни виросли. Тобто не може промисловість платити ціни 2009 року”, – відзначив він.

tsn.ua