Янукович запросив Росію та США підписати історичну угоду про роззброєння в Києві

Київ включився у боротьбу за право прийняти у себе історичний російсько-американський саміт з ядерного роззброєння і стати місцем підписання нової угоди між Росією та США про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО).

Як стало відомо журналістам, президент Віктор Янукович ще 5 березня зробив з цього приводу офіційну пропозицію своєму російському колезі Дмитру Мєдвєдєву.

За словами заступника глави адміністрації президента Ганни Герман, Москва “сприйняла ініціативу з інтересом”.

“І якщо американці будуть не проти, Україна нарешті стане тим мостом між Сходом і Заходом, про який завжди говорив наш лідер”, – зазначила Герман.

Вона додала, що “вже одне те, що це питання піднімалося і на зустрічі з Дмитром Мєдвєдєвим, і на переговорах з Володимиром Путіним, свідчить про те, що процес буде мати продовження”.

Зокрема, цю тему можуть продовжити глави МЗС РФ і України Сергій Лавров і Костянтин Грищенко, зустріч яких запланована на 16 березня у Москві. Їхні переговори пройдуть напередодні візиту до Росії держсекретаря США Гіларі Клінтон, яка приїде, щоб поставити крапку в узгодженні тексту СНО.

Наприкінці лютого президенти Дмитро Мєдвєдєв і Барак Обама дали зрозуміти, що робота над документом вийшла на фінішну пряму. За даними джерел, договір про СНО може бути підписаний до наміченої на 12 квітня конференції з ядерної безпеки, яка відбудеться у Вашингтоні.

У Києва є сильні аргументи на користь того, що угода має бути підписана саме тут. Україна є однією з трьох колишніх радянських республік, які після розвалу СРСР добровільно відмовилися від володіння ядерною зброєю.

У 1992 році РФ, США, Україна, Білорусь і Казахстан підписали в Лісабоні протокол до угоди між Москвою і Вашингтоном про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. В його п’ятій статті Білорусь, Казахстан і Україна зобов’язалися в найкоротші терміни приєднатися до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, поповнивши клуб без’ядерних держав. Що й було зроблено.

Раніше в експертних колах, близьких до американської сторони, повідомлялося, що новий договір, скоріш за все, буде підписано у Празі. У Кремлі такий варіант не відкидали.

tsn.ua