Герман проти скасування указу про Бандеру

Заступник голови адміністрації президента Ганна Герман заявляє, що Віктор Янукович не обіцяв скасувати указ про присвоєння звання Героя України Степану Бандері.

“Він (Янукович) сказав, що до Дня перемоги ситуацію буде вивчено, проаналізовано і буде прийнято рішення. Він не сказав, що до Дня перемоги він скасує указ Ющенка. Але і не сказав, що не скасує. Я сподіваюся, що це буде рішення, яке буде в найбільшій мірі відповідати національним інтересам”, – сказала Герман в інтерв’ю “Острову”.

При цьому вона сумнівається в необхідності скасовувати цей указ.

“Чи правильно тепер все перевертати? Якщо скасувати цей указ, то треба скасовувати і всі інші. Це все одно, що перейменовувати вулиці або знімати пам’ятники. В історії держави був такий період. Прийшов новий – ми будемо вести нову гуманітарну політику”, – сказала Герман.

“А якщо для когось Бандера герой, то буде скасовано цей указ, чи не буде, – він все одно залишиться для них героєм. Якщо він – антигерой, то скільки б Ющенко підписував указів, це абсолютно не змінило б таке ставлення до цієї особи. Нам потрібно піднятися над цією проблемою і рухатися вперед. Не можна воювати з мертвими”, – додала вона.

Коментуючи питання російської мови, Герман зазначила, що президент Віктор Янукович має намір реалізувати Хартію регіональних мов і мов нацменшин.

“Зараз ми не можемо говорити про другу державну мову, тому що це вимагає внесення змін до Конституції. Ми ніколи не були людьми, які кидають слова на вітер. Зараз ми не маємо конституційної більшості, тому ми ніяк не можемо це зробити”, – сказала вона .

На питання, чи потрібно взагалі це робити, Герман відповіла:

“Я б залишила за дужками це питання. Зараз в Україні є єдина державна мова. В Україні буде реалізована Хартія регіональних мов. Якщо і при цьому російськомовні люди будуть мати якісь скарги, то треба зробити все, щоб отримати конституційну більшість, і тоді змінювати Конституцію”.

gazeta.ua