Європарламент виділить Україні 500 млн євро допомоги

Комітет з питань закордонних справ Європарламенту висловився за надання Україні макрофінансової допомоги в розмірі 500 млн євро.

Як повідомили у прес-службі групи європейських консерваторів та реформістів, відповідне рішення було підтримано більшістю голосів депутатів.

У підготовленому висновку для Комітету з питань міжнародної торгівлі, який має схвалити остаточне рішення перед винесенням питання на голосування до сесійної зали, зазначається, що допомога Європейського Союзу мала би базуватися на певних умовах, які б спонукали Україну до подальших необхідних структурних реформ, які є важливими для інтеграції України до ЄС.

У висновку Комітету з питань закордонних справ також наголошена на необхідності співпраці між Києвом та Брюсселем і посиленні ролі Європарламенту в моніторингу та координації діяльності з надання допомоги з тим, щоб така допомога відповідала найважливішим правилам та цілям Європейської політики щодо України.

5 листопада 2009 року Єврокомісія запропонувала надати Україні макрофінансову допомогу на суму 500 млн євро для покриття потреб платіжного балансу. Ці кошти можуть бути надані лише у випадку відновлення Україною співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Рішення про надання допомоги, відповідно до законодавства ЄС, має бути прийнято спільно Європарламентом та Радою Євросоюзу.

Нагадаємо, в Україні почала роботу технічна місія Міжнародного валютного фонду. Основна місія МВФ, яка проводить переговори щодо надання кредиту, може прибути наприкінці березня.

Нещодавно МВФ заявив про свою підтримку України на шляху відновлення стабільності економіки. Фонд готовий розглянути питання про повернення до припинених у листопаді переговорів щодо надання Україні чергового траншу кредиту в розмірі 3,8 мільярда доларів.

tsn.ua