США відмовилися підписувати договір про роззброєння з РФ у Києві

Президент Росії Дмитро Мєдвєдєв і держсекретар США Гілларі Клінтон, яка відвідала Москву наприкінці минулого тижня, ухвалили рішення про те, що договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО) буде підписаний в Празі, а не в Києві, як планувалося раніше.

“Проти Києва виступили американці, – пояснив один з високопоставлених російських чиновників. – Вони ще не дуже розуміють, що за влада тепер в Україні, і не готові до різкого зближення. Хоча ми були не проти української столиці”.

За словами співрозмовника, договір повністю готовий, і зараз сторони узгоджують його формулювання з урахуванням нюансів російської та англійської мов.

“У ньому є ув’язка СНО і ПРО, і дуже скоро ви побачите, в якій формі це буде зроблено”, – підкреслило джерело.

Документ буде підписаний до наміченої на 12 квітня вашингтонської конференції з ядерної безпеки, в якій планує взяти участь і Дмитро Мєдвєдєв.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович у ході свого візиту до Москви 5 березня запропонував своєму російському колезі Дмитру Мєдвєдєву підписати новий договір по СНО.

Пізніше заступник глави Адміністрації президента Ганна Герман прокоментувала цю ініціативу так: “Я думаю, що це дуже цікава ідея. Більш того, російська сторона поставилася до неї з інтересом. І якщо американці будуть не проти, Україна нарешті стане тим мостом між Сходом і Заходом, про який завжди говорив наш лідер “.

Новий договір по СНО повинен замінити договір по СНО-1, підписаний СРСР і США в Москві в липні 1991 року. До закінчення своєї дії (грудень 2009 року) договір СНО-1 серед іншого забороняє сторонам виробництво, випробування і розгортання балістичних ракет повітряного запуску і підводних пускових установок балістичних і крилатих ракет.

tsn.ua