Уряд наказав держпідприємствам поділитися з бюджетом третиною прибутків

Уряд Миколи Азарова зобов’язав усі державні підприємства перерахувати в держбюджет 30% свого чистого прибутку за 2009 рік.

У понеділок 22 березня уряд ухвалив постанову, відповідно до якої підприємства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, зобов’язані направити як дивіденди в держбюджет 30% свого чистого прибутку за 2009 рік.

У такий спосіб був удвічі збільшений норматив сплати дивідендів підприємствами, підконтрольними Мінпаливенерго і Мінтрансу.

Рік тому розмір їхніх відрахувань був знижений з 30-40% до 15%. Частка інших держкомпаній складала раніше 25-40%. Термін виплати дивідендів спливає 1 липня.

Якщо підприємства не перерахують 30%, Фонд держмайна має розірвати контракти з керівниками підприємств, що не забезпечили необхідний обсяг виплат. У 2009 році дивідендів отримано на 1,44 мільярдів гривень, попередній план на 2010 рік – 780 мільйонів гривень.

“Ключові держкомпанії – “Нафтогаз” і “Укрзалізниця” – за 2009 рік задекларували невеликий прибуток. Подвійне підвищення базового нормативу має компенсувати падіння бюджетних надходжень”, – відзначає аналітик Astrum Investments Management Олексій Блінов.

Раніше в компаніях заявляли, що чистий прибуток “Нафтогазу” склав 2,3 млрд грн, “Укрзалізниці” – 363 млн грн.

“Уряд Віктора Януковича також установлював базовий норматив на рівні 30%. Тому уряд Миколи Азарова просто повернувся до цієї практики”, – говорить аналітик ІК “Трійка Діалог Україна” Ірина Піонтковська.

“Важко сказати, наскільки таке підвищення збільшить бюджетні доходи, але уряд зараз чекає великий обсяг виплат за боргами, а тому їм необхідно збільшити надходження”, – відзначила вона.

У квітні Мінфін має виплатити по облігаціях внутрішньої державної позики (ОВДП) 3,7 мільярдів гривень.

tsn.ua