В Україні різко зросли ціни на бензин

За минулі вихідні бензин на найбільших українських АЗС подорожчав на рекордні 30-40 копійок, пише видання “КоммерсантЪ-Украина”.

Так найбільші українські автозаправники підвищили ціни на бензин в середньому на 4-4,5%. Як повідомили в компанії UPECO, що займається моніторингом цін на нафтопродукти, з 19 по 22 березня середня ціна Аї-76 в країні підвищилася до 7,07 грн/л (+23 коп.), Аі-92 – до 7,63 грн/л (+19 коп.), Аї-95 – до 8,13 грн/л (+22 коп.), дизельного палива – до 7,09 грн/л (+23 коп.). У Києві і області паливо подорожчало ще значніше: так, на АЗС мережі “Окко” (належить “Галнафтогазу”) Аї-95 коштував 8,37 грн/л (+37 коп.), а дизель на АЗС WOG і Лукойлі – 7,37 грн/л (+42 коп.).

“Поки не всі оператори відреагували на підвищення цін, але вже в понеділок за найбільшими АЗС послідували інші, подальша корекція цін очікується у вівторок”, – відзначив аналітик UPECO Олександр Сіренко.

Аналітики чекали підвищення цін на бензин і дизельне паливо, але не такого значного. “З січня це вже третє істотне підвищення цін на бензин. Але якщо в січні були два стрибки по 7-15 коп., то зростання на 30-40 коп. ніхто не чекав”, – заявив Сіренко.

“Ми підняли ціни на бензин відповідно до тенденцій зростання на ринку”, – повідомили в прес-службі “ЛУКОЙЛ-Україну”, відмовившись від докладніших коментарів. “У березні в порівнянні з лютим світові ціни на Аї-95 (на Platts) підвищилися в середньому на $0,7 за баррель, а на дизель – на $0,5. У нас же ціни залишалися незмінними – у нас були запаси нафтопродуктів, куплених за старими цінами. Але зараз вони кінчилися, і ми підняли ціни”, – пояснили в прес-службі “Галнафтогазу”.

На думку експертів, такий різкий стрибок цін повинен привернути увагу не тільки АМКУ, але і Мінпаливенерго. “Напередодні посівної уряду невигідно мати проблеми з цінами на бензин, тому, думаю, в найближчий день Мінпаленерго розгляне це питання”, – вважає заступник директора науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.

“В найближчий день буде доформовано кадровий склад Мінпаливенерго, у тому числі і експертно-аналітичної групи, яка стежить за цінами, після чого ми вивчимо це питання”, – заявило високопоставлене джерело в Мінпаливенерго.

Економіст Dragon Capital Олена Белан чекає, що ціни на бензин цього року будуть рости активніше, ніж у минулому. Але істотно на інфляції це відбитися не повинно. “Бензин займає тільки 1,5% в споживчій корзині, і таке зростання збільшить інфляцію лише на 0,06%. Але вартість палива впливає і на ціноутворення більшості груп товарів, отже, при інших рівних споживча інфляція збільшиться на 0,5%”, – прогнозує економіст Concorde Capital Микита Михайличенко.

tsn.ua