У Москві день жалоби за жертвами терактів у метро

У вівторок в Москві день жалоби за жертвами терактів у московському метро. Вибухи, які пролунали в напередодні на станціях “Луб’янка” і “Парк культури”, забрали життя 39 людей.

Станом на ранок 30 березня в лікарнях перебувають 73 постраждалих в результаті терористичної атаки, багато з них – у важкому стані. Всього було госпіталізовано 85 осіб, з них виписано десять, дві людини померли (дивіться список загиблих і постраждалих).

По всій Москві приспущені державні триколори та прапори міста, у всіх столичних закладах культури скасовані розважальні заходи. Міські телеканали в день жалоби відмовилися від показу розважальних передач, а деякі виключили зі свого ефіру навіть рекламу.

Ще напередодні ввечері десятки москвичів і гостей міста почали приносити квіти і поминальні свічки на станції “Луб’янка” і “Парк культури”. Тут в центрі залу спеціально поставили столи, куди люди кладуть червоні гвоздики і тюльпани, іконки, натільні хрестики. На місці трагедії поклав квіти і президент Дмитро Мєдвєдєв. Організаторів терористичного акту він назвав “звірами” і пообіцяв “знайти їх усіх і знищити”.

Нагадаємо, два вибухи у московській “підземці” пролунали у ранкову годину “пік” в понеділок на станціях “Луб’янка” і “Парк культури” Сокольнічеської лінії з інтервалом у майже 45 хвилин. Детальну хроніку подій дізнайтеся тут.

За даними спецслужб, вибухові пристрої привели в дію терористки-смертниці. Правоохоронці підозрюють, що у шахідок були щонайменше дві спільниці “слов’янської зовнішності”. Їх зафіксували камери відеоспостереження і наразі жінки оголошені в розшук.

На екстреній нараді в Кремлі директор ФСБ Олександр Бортніков повідомив, що потужність бомби, яка спрацювала на “Луб’янці”, становила близько 4 кілограмів у тротиловому еквіваленті, на станції “Парк культури” – 1,5-2 кг. Обидва вибухові пристрої були створені на основі гексогену і начинені “вражаючими елементами у вигляді нарубаної арматури і болтів”.

“За попередньою версією, теракти скоїли терористичні угруповання, що мають відношення до Північнокавказького регіону. Будемо вважати це основною версією”, – заявив Бортніков.

Порушено кримінальну справу за статтею “Тероризм”.

tsn.ua