Курс долара на міжбанку обвалився до 6,5 гривень

Під час торгів на міжбанківському валютному ринку у четвер курс долара різко впав. На зниження одразу відреагували обмінники – долар продають по 6,5 грн.

Торги по долару на міжбанківському валютному ринку відкрилися у діапазоні 7,9120-7,9260 грн за долар, одразу після цього розпочалося стрімке зміцнення гривні. За годину після початку торгів долар опустився нижче 7 гривень, а потім стабілізувався на позначці 6,4630-6,4761 грн за долар.

На зниження долара одразу відреагували комерційні банки. В обмінних пунктах станом на 12 годину американську валюту продають 6,55 грн, середній курс покупки долара складає 6,43 грн.

Водночас, падіння не торкнулося євро. Торги по європейській валюті відкрилися в діапазоні 10,6725-10,6945 грн за євро. Середня ціна продажу євро в обмінниках складає 10,784 грн, покупки – 10,554 грн.

Директор департаменту Нацбанку з питань валютного регулювання Даша Астаф’єва, коментуючи ситуацію на валютному ринку, заявила, що не здивована обвалом долара.

“Після виборів президента українські підприємці розпочали масово переводити в країну валюту з офшорних зон. Крім того, пересічні українці, сподіваючись на швидке змічнення гривні, масово понесли накопичені за час кризи долари в банки”, – зазначила Астаф’єва. Вона нагадала, що протягом останніх тижнів Нацбанк для боротьби з масовим припливом валюти, яку здають українці, скуповує сотні мільйонів доларів, щоб утримати курс біля позначки 8 гривень.

“Проте можливості Нацбанку з підтримки гривні не безмежні”, – підкреслила вона.

tsn.ua