Люди сміються над тим, що нагадує їм про самих себе

Для студентів-КВНщиків з Ужгорода 1 квітня дещо втратило свою сакральність, адже вони дарують сміх оточуючим щодня. Та навіть у них є заборонені теми для жартів.

Сьогодні світ відзначає  найвеселіше свято року – 1 квітня, або як його ще називають День сміху. Мабуть немає жодної людини, над якою б у цей день не пожартували. Особливо радіє цьому святу малеча, яка вважає за справу честі утнути щось смішне. З віком люди стають серйознішими і на пустощі в них не вистачає ні бажання, ні натхнення. Проте не у всіх… є особистості для яких перший день квітня став майже професійним святом.

Хлопці з ужгородської команди КВК «От фонаря» жартують не тільки часто, але й професійно. Їхня поява на сцені завжди викликає сміх та, часто, бурхливі овації.

Ми підловили їх відразу після нещодавнього тріумфу в Мукачеві, де проходили ігри Всеукраїнської Студентської ліги веселих та кмітливих. Відтак, інтерв’ю стало продовженням виступу – з купою жартів, імпровізації та гарного настрою.

Найперше, вітаю з перемогою у грі Студентської ліги КВН, що відбулась в Мукачеві. Її Ви здобули напередодні першого квітня, тому одразу напрошується питання, чи є цей день для Вас професійним святом?

Дякуємо за привітання! Ми, звичайно, сподівалися на перемогу, але команди, що зібралися на сцені кіноконцертного залу «Перемога» – дійсно сильні, і стати першими у боротьбі з ними – дуже почесно.

А 1 квітня ми вже не сприймаємо як особливий. Це не професійне, а скоріш… рідне свято, часто – робота. Коли ти відриваєш листок календаря,  а там знову 1 квітня, то відчуття вже інше, не те, що раніше. Скоріш це своєрідний день народження нашої команди.

Чи вітають Вас рідні, друзі з цим днем? Що бажають?

Ми один одного вітаємо. Інколи так «обвітаємо» різними приколами…(Сміються – ред.) Бажають нових перемог, і бути серйознішими…

А як Ви проводите 1 квітня? Які плани на День сміху цього року?

Вас уже зацікавили наші послуги? (жартуючи запитує один з КВНщиків – ред.). Часто виступаємо, адже у цей день багато заходів.  Гадаємо, що і цього року десь виступатимемо або зустрінемося та підемо кудись святкувати. І обов’язково зафіксуємо усе на камеру, щоб й інші могли глянути. Хоча у нас є чудова альтернатива – блог на порталі Мукачево.нет.

Цьогоріч 1 квітня відзначатимуть вірники Чистий четвер. Як на Вашу думку, це якось позначиться на святкуваннях?

Ми святкуватимемо трошки скромніше…будемо чесні, принаймні намагатимемось (Сміються – ред.)

Ви вважаєте себе професіоналами гумору?

Ми ще не скоро матимемо право носити звання «профі». Наша команда виступає буквально два роки, і нам ще потрібно дуже багато працювати, щоб досягти статусу професіоналів. Ми щиро віримо, що наша праця не буде даремною.

Як жартували в дитинстві? Що змінилося?

Смішно і ще раз смішно. Так було завжди. Неповторно смішно. Ми практично всі розпочинали свою КВН-діяльність ще зі школи. Спочатку нам бракувало навичок, але з часом, ми набиралися досвіду і відточували свою майстерність. Допомагали нам у цьому відомі закарпатські КВНщики: Борис Шатров, Сергій Денисенко. Завдяки їм ми виросли і сподіваємося – ростемо і зараз.

Який Ваш найулюбленіший жарт?

Обожнюємо це запитання (вибухає сміхом команда – ред.)

Насправді складно оцінювати власну творчість. Про це краще питати глядачів, боюсь сказати «шанувальників». Це одне з питань, на яке КВНщики не полюбляють відповідати. Ще два: коли тебе будуть показувати по телевізору і скільки ти заробляєш? Це три заборонені питання. Нас не будуть показувати по телевізору, у нас немає улюбленого жарту і ми нічого не заробляємо.

Ваші викладачі не бояться заходити 1 квітня в аудиторію?

Більшість викладачів бояться це робити ледь не кожного дня (сміються – ред.).

Для якогось приколу 1 квітня не потрібне. Насправді, якщо провести паралелі між КВН й іншим життям – це різні світи. Там ми поводимося зовсім інакше. Зі студентського життя ми беремо теми для жартів. Насправді є велика різниця, приміром, між тим Михайлом, що навчається на інженерно-технічному факультеті і тим, що виступає на сцені.

1 квітня – свято, яке святкується у багатьох країнах, проте не є вихідним днем. Як на Вашу думку, це правильно?

Звичайно, адже є можливість розіграти більшу кількість людей (сміються – ред.) Бо якщо сидіти вдома, то це ж не цікаво. От зателефонуйте мені і пожартуйте – це не те! Ще б  – по телеграфу!

Хто смішить КВНщиків?

КВНщики і Розенбаум! Якби ми сиділи в залі, то з наших жартів ми б не сміялися, а от з гумору, типу, Вєрки Сєрдючки – без сумніву. Мабуть, розвеселити КВНщиків може те, над чим вони ще не жартували.

З кого чи чого ви зазвичай жартуєте?

З нашого життя! Будь-де можна знайти привід для жарту. Люди сміються над тим, що нагадує їм про самих себе

Над чим Ви не жартуєте?

Не жартуємо на теми вад здоров’я, СНІДу, та не дозволяємо собі вульгарних жартів.

Яке місце займає гумор у Вашому житті?

Почесне! От наприклад, Слава має дівчину, сім’ю, тому для нього гумор на першому місці (сміються – ред.). Насправді, займає важливу роль, але не планетарного масштабу. Є безліч речей, якими ми із задоволенням займаємось окрім жартів.
Маріанна Савицька, журналіст, Мукачево.нет