Закарпатські податківці виявили 1088 нелегальних найманих працівників

Одним з визначальних напрямків роботи податкових органів є дотримання суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства при виплаті заробітної плати, контроль за недопущенням виплати заробітної плати без сплати податку з доходів фізичних осіб, відрахувань до Пенсійного фонду України та виплати її “в конвертах”.

З цією метою підрозділами оподаткування фізичних осіб державних податкових інспекцій Закарпатської області проводяться  організаційні заходи щодо виявлення найманих працівників, праця яких використовується суб’єктами господарювання (працедавцями) без належного документального оформлення трудових відносин у відповідності з вимогами чинного законодавства, постійно вживаються заходи по залученню до державної реєстрації громадян, які систематично займаються господарською діяльністю, проводяться перевірки своєчасності та повноти утримання та перерахування податку з доходів фізичних осіб у відповідні бюджети.
З початку поточного року за результатами вжитих комплексних заходів, спрямованих на легалізацію найманих працівників та легалізацію отриманих доходів, було виявлено 1088 найманих осіб без належного оформлення трудових відносин.
Протягом вказаного періоду залучено до оподаткування за результатами контрольно-перевірочної роботи 1063 осіб, що становить 98 відсотків від фактично легалізованих громадян.
Працівники ДПА у Закарпатській області беруть також участь у роботі комісії з видачі іноземним громадянам та особам без громадянства дозволів на працевлаштування в Україні.  При підготовці матеріалів на засідання комісії працівниками УОФО проводиться моніторинг виплаченої заробітної плати найманим працівникам. І особлива увага звертається на виплату зарплати іноземним громадянам.
Так, наприклад, одне з товариств подало заяву на продовження дозволу на працевлаштування іноземного громадянина. Аналіз розрахунку за формою 1 ДФ показав, що заробітна плата протягом 2008 року йому виплачувалась у розмірі – 1000 грн. Тому на засіданні комісії працівниками ДПА було наголошено роботодавцю на збільшенні заробітної плати, як іноземному громадянину, так і іншим найманим працівникам підприємства. У результаті роботодавець збільшив розмір заробітної плати іноземного громадянина Італії у 2009 році до 1500 грн. Заробітна плата найманих працівників також збільшилась. Відповідно у 2009 році фонд оплати праці  зріс  на  майже на 10 відсотків.
Така ж  ситуація щодо збільшення заробітної плати на одному дочірньому підприємстві, де працюють троє громадян Білорусії, заробітна плата яких до продовження дозволу на працевлаштування складала 1900 грн. на місяць, а після проведеної співбесіди її розмір збільшився до 2500 грн.
Таким чином, завдяки заходам, проведеним працівниками ДПС на засіданнях комісій з отримання дозволів на працевлаштування та проведеного моніторингу розрахунку за формою 1ДФ, у 3 підприємств фонд оплати праці у 2009 році в порівнянні з 2008 роком збільшився на 241,5 тис.грн., а це, відповідно, призвело  до збільшення відрахувань до пенсійного фонду, фонду соціального страхування та фонду зайнятості, повідомили в управлінні оподаткування фізичних осіб ДПА України у Закрапатській області