Екологи Закарпаття підвели підсумки роботи за 2009 рік

У середу, 31 березня, в Ужгороді відбулося засідання Колегії Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області, на якому природоохоронці визначили завдання на 2010 рік, а також обговорювали напрацювання за минулий рік. А зроблено було чимало.
Завдяки заходам, проведених держуправлінням, відсоток заповідності області зріс до 13,6, що на 0,9 % більше, ніж у 2008 році. Створено лісовий заказник місцевого значення “Темнатик”, регіональний ландшафтний парк “Притисянський”, а також Національний природний парк “Зачарований край”. В області завершено основні заходи з виготовлення проекту обласної схеми екологічної мережі з послідуючою її інтеграцією до екомережі України та європейської екомережі. Крім того, створено список регіонально-рідкісних видів рослин в межах Закарпатської області та вперше у краї затверджено перелік 77 видів тварин, що підлягають особливій охороні на території Закарпаття.
Як повідомили у прес-службі Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області, протягом 2009 року територію регіону очистили від 91 тонни непридатних хімічних засобів захисту рослин та 656 тонни суміші речовини “Премікс”, які вивезено за кордон на утилізацію. А задля забезпечення інформаційних потреб органів влади та населення про стан природного середовища впроваджено обласну програму моніторингу довкілля.
Наразі заплановано створення 4 ботанічних заказників місцевого значення, координацію з підготовки наукових обґрунтувань на створення нових та розширення діючих територій природно-заповідного фонду місцевого значення, а також створення реєстру вікових дерев в області, надання статусу об’єктів природно-заповідного фонду необлікованим віковим деревам та видання довідника про них.