В оздоровницях Закарпаття варикоз лікують під водою

— Варикоз — це захворювання вен, які несуть кров до серця. Вени нерівномірно розширюються, збільшують довжину, змінюють форму. В нас недугу лікують під водою, — пояснює Вікторія Щербан, 23 роки, акватерапевт санаторію ”Теплиця” в місті Виноградів на Закарпатті. — Протягом 25 хвилин хворі роблять гімнастику в басейні глибиною 1,3 метра. Потім на 5 хвилин вмикаю аерацію — насичую воду повітрям. Масаж нормалізує активність м’язів, покращує обмінні процеси в організмі, — відзначає Вікторія Щербан.
До басейну заходять дві відпочивальниці. Грає легка музика.
— Кілька років маю проблеми з венами, — розповідає одна з них, Людмила Лопата, 48 років. Вона приїхала з Києва. — На роботі порадили походити на підводну гімнастику — аквастеп. Пройшла вже більше 10 процедур. Ноги стали пружніші, менше болять, відчуваю легкість.
— І мені легшає, — додає 59-річна киянка Валентина Гатауліна. — Зникли набряки, ноги не так болять. Ми ходимо по дну басейна, потім стоїмо на місці, тримаємося за стінку і повільно піднімаємо праву ногу вверх.
Потім знову йдемо, піднімаючи ноги поперед себе.
Аквастеп корисний також при паралічах.
— На кожну точку тіла діє тиск води. Він позитивно впливає на кровообіг, — говорить Вікторія Щербан. — Активні рухи м’язів допомагають венозному відтоку, лімфообігу, зменшують набряки ніг, забезпечують лімфодренаж. Під час процедури кров збагачується киснем. Сила води полегшує відновлення навичок ходьби у хворих на параліч ніг. У воді можна точно визначити дозування навантаження на нижні кінцівки.
22-річна Наталія із Житомира після автокатастрофи півроку ходила з милицями. Лікарі порадили поїхати до санаторію.
— Тричі відпочивала в ”Теплиці”, — розповідає. — Щоразу проходила по 10 процедур аквастепу та сім-вісім термальних ванн. Після третього курсу стала на ноги.
Сніжана Русин, Gazeta.ua