Як українці будуть відзначати Великдень

Українці не будуть економити на великодньому столі. Про це свідчать результати телефонного опитування на тему: «Як українці збираються відзначати Великдень?», проведеного Інститутом Горшеніна з 29 по 31 березня 2010 р.
За результатами дослідження, переважна більшість українців – 92,7% – знають про те, що зараз йде Великий пост. Не знають про це лише 3,6% опитаних і майже стільки ж – 3,7% – було важко з відповіддю на дане питання.
Більша частина громадян України – 65,3% – не дотримуються Великого посту. Заявили, що дотримуються Великого посту більш як чверть респондентів – 28,3%. З них 23,5% дотримуються його частково – не їдять м`ясо або рибу, а 4,8% заявили, що суворо дотримуються Великого посту. Відповідь «інше» на це питання дали 6,4% українців.
Більша частина українців – 68,2% – збираються готувати великодні страви. 42,3% – збираються цього дня приймати гостей або йти у гості, а близько третини – 36,1% – освячувати великодні страви в церкві. Кожен десятий респондент – 10,1% – піде на Великдень до всеношної, а 5,6% опитаних дали відповідь «інше» на це питання. Не святкуватимуть Великдень 9,7% громадян України, а 4,6% було важко відповісти, як проведуть цей день.
Більше половини українців – 54,7% – заявили, що не будуть економити на великодньому столі. З них 36,8% відповіли «швидше, ні» на це питання, а 17,9% – «точно ні». Збирається економити на великодньому столі кожен третій громадянин України – 37,4%. З них 23,2% відповіли на питання «швидше, так», 14,2% – «точно так». Важко з відповіддю – 7,9% респондентів.
Усього згідно з випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів віком старше 18 років, в усіх обласних центрах України, містах Києві і Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Погрішність репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.
УНІАН