У Чернівці привезуть цілющі мощі Святої Терези з Франції

З 13 по 15 квітня у костелі Воздвиження Святого Хреста перебуватимуть мощі найбільшої Святої сучасності. Як розповів отець-декан Чернівецької Львівської архідієцизії РКЦ (римо-католицької церкви) Марек Дроздік, у вівторок, 13 квітня, о 17.30, мощі Святої Терези урочисто зустрічатимуть біля костелу. А 14 квітня храм буде відчинено протягом усього дня. Під час Служб Божих (о 9.00 та 18.30) освячуватимуть троянди, які люди приноситимуть із собою. Адже на іконографії цю Святу зображено із трояндою, що символізує благодать, яку Бог посилає на кожну людину через Святу Терезу. Поклонитися реліквіям запрошують всіх охочих чернівчан – представників різних конфесій. Вже у четвер, об 11.00, мощі перевезуть до Тернополя й впродовж двох місяців (з 5 квітня по 10 червня) вони “побувають” майже у всій Україні. Реліквії подорожують світом із 1994 року.
Повне ім’я Святої – Тереза від Дитяти Ісус та Пресвятого Обличчя. Саме таке ім’я вона взяла, коли у 15 років вступила до чернечого ордену босих кармеліток. (У римо-католицькій церкві цей орден зараховано до числа так званих «жебрачих», члени якого займаються місіонерством, благодійністю та освітою). Дуже відомими є духовні переживання Терези, записані у монастирі у зошит, що має назву «Історія однієї душі».
Вже за кілька років після смерті Святої Терези було зафіксовано перші благодаті, які люди отримували за її заступництвом. З тих пір до Франції, у містечко Лізьє приїздять тисячі людей. Мощі, точніше, кістка з передпліччя Святої, мандруватимуть Україною у великому, багато оздобленому реліквіарії. Його подарували католики Бразилії, які мали можливість молитися за заступництвом Св. Терези біля її мощей протягом усього 1998 року. Мощам вже вклонилися тисячі людей в Аргентині, Бразилії, Мексиці, Бельгії, Швейцарії, Австрії, Колумбії, Іспанії, Італії, Мадагаскарі, Литві, Мальті, Маврикії, Польщі, Росії, Боснії і Герцоговині, США, на Тайвані і Філіппінах. В багатьох містах люди зустрічають реліквію з особливими почестями, йдучи процесією містом і обсипаючи реліквіарій пелюстками троянд. Торік восени в Англії кількість людей, які прийшли вшанувати Святу Терезу, вийшла далеко за межі всіх сподівань організаторів, перевищивши у кільканадцять разів відвідуваність топових футбольних матчів.

Довідка
Марія Франциска Тереза з’явилася на світ 2 січня 1873 року в глибоко віруючій родині Мартен в Алансоні, Франція. Її батьки мали власну майстерню з виготовлення мережива. Колись вони обоє хотіли піти до монастиря, тому виховували своїх дітей в особливій християнській атмосфері. Тереза, дев’ята дитина в родині, – була наймолодшою в сім’ї Мартен. Коли дівчинці виповнилося 4 роки, помирає мати, і батько з дітьми переїздить в містечко Лізьє. У 15-річному віці Тереза вступає до монастиря в Лізьє.
Під час Великого посту вночі з Великого Четверга на Велику П’ятницю (з 2 на 3 квітня 1896) у Терези почалася перша легенева кровотеча, яка стала симптомом туберкульозу. Але дівчина приховувала серйозність цього факту. Через прогресуючу хворобу Терезу звільняють від усіх занять у монастирі. Помирає Тереза 30 вересня 1897 року.
Папа Пій ХI назвав Терезу від Дитяти Ісус найбільшою сучасною Святою. 1925 року він канонізував Терезу (визнав Святою) та проголосив Покровителькою католицьких місій. А 1997 року Папа Іван Павло ІІ проголосив Святу Терезу від Дитяти Ісус Вчителем Церкви. Власне, Іван Павло ІІ став першим понтифіком, який 1980 року здійснив паломництво у Лізьє, де молився перед мощами Терези та відвідав монастир, в якому вона стала Святою.
Вже 1899 року було зафіксовано перші благодаті, отримані людьми за заступництвом Терези. Наприклад, 1908 року в травні сліпа чотирирічна дівчинка оздоровилася біля гробу Терези. Починаючи з 1914 року у французьке містечко Лізьє щодня надходили по двісті, а потім і по тисячі листів щоденно.

“Погляд”