Верховинці найбільше цікавляться земельними питаннями

З початку року на адресу Міжгірської районної державної адміністрації (Закарпатська область) надійшло 198 звернень громадян, у тому числі 156 письмових та 42 — подані громадянами на особистих прийомах. Із загальної кількості звернень 171 заява, 22 скарги та 5 пропозицій.  Для порівняння: за аналогічний період минулого року в райдержадміністрацію надійшло 287 звернень, у тому числі 204 письмові та 83 звернення, подані на особистих прийомах.
Найбільше звернень надійшло від жителів смт. Міжгір’я — 33, Колочави — 21, Синевира — 18, Прислопа — 15, Річки — 12, Репинного — 9. З Келечина і Негрівця по 8, Новоселиці і Ізок по 7, з Лозянського — 6, Голятина — 5, Лісківця — 4, Соймів, Н. Студеного, Син.Поляни по 3, Торуна і Пилипця по 2, Буківця, Вучкового, Тюшки та Майдану по 1. З-за меж району звернулися 28 заявників.
В органи вищого рівня впродовж І кварталу 2010 року звернулася наступна кількість громадян: в обласну державну адміністрацію — 17, що значно менше, ніж за аналогічний період минулого року (у 2009 році — 38), у Кабінет Міністрів України — 6 (4), у Секретаріат Президента України — 4 (3), Верховну Раду України — 3, редакцію газети “Сільські вісті” — 1, на урядову “гарячу лінію”(соціальний контактний центр) подзвонили 39 заявників. Інші звернення надійшли безпосередньо від громадян.
Кількість колективних звернень, які надійшли в райдержадміністрацію — 15, що складає 7,6 проц. від загальної кількості. Загальна кількість заявників у колективних зверненнях — 208. Найрезонансніші із звернень — із с. Річка (з питань розпаювання колгоспних земель), під яким підписалися 40 заявників, с. Колочави — з питань якісного електропостачання (33 підписи) та с. Голятин з приводу ремонту моста — 46 осіб.
Серед загальної кількості заявників пільгова категорія представлена наступним чином: 6 інвалідів, 5 членів багатодітних сімей, одинока мати, 37 пенсіонерів, 1 безробітний.
Найбільша кількість звернень стосується питань земельних відносин — 138 (у т.ч. 16 – усних), що становить 69,7 проц. від загальної їх кількості. У письмових заявах порушувалися наступні питання землеволодіння:
– передача земельних ділянок у власність, у т.ч. часток (паїв) — 66. З них задоволено 43, відмовлено у приватизації 6 громадянам, у стадії розгляду 17 заяв.
Із заявами про зміну цільового призначення земельних ділянок звернулися 4 громадяни. Три заяви задоволено, одна — у стадії розгляду.
Рішення органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин громадяни оскаржували в 40 зверненнях. Зокрема, жителька м. Мукачево Ч., яка виступає в інтересах окремих мешканців с. Ізки, 22 рази зверталася на урядову “гарячу лінію” з питань, стосовно яких є судове рішення, датоване ще 2006 роком.
З приводу вирішення земельних спорів у райдержадміністрацію звернулися 10 громадян.
З питань соціального захисту — 39 звернень, що складає 19,7 проц. від їх загальної кількості. Це в основному звернення з приводу надання одноразових грошових допомог.
З питань діяльності політичних партій та рухів — 2 звернення, у тому числі пропозиції щодо проведення чергового засідання круглого столу на різну тематику. Питання, що стосувалися виборів Президента України, порушувалися у двох зверненнях.
З питань комунального та дорожнього господарства — 2 звернення, зокрема, з приводу ремонту мостового переходу в с. Голятин-Обляска та звернення мешканців будинку № 67 по вул. Шевченка в смт. Міжгір’я з приводу подальшого функціонування центральної аптеки № 24.
Стосовно проведення капітального ремонту залізобетонного моста на присілок Обляска заявників поінформовано, що райдержадміністрацією направлено лист у службу автомобільних доріг у Закарпатській області щодо включення в титульний список з будівництва та ремонту автомобільних доріг, об’єктів дорожньої інфраструктури на 2010 рік — капітальний ремонт з/б моста в с. Голятин-Обляска.
Щодо аптеки № 24, то ситуація наступна. Мешканці будинку стурбовані тим, що у зв’язку із банкрутством закладу є загроза не тільки його закриття, а й відчуження приміщення, яке у подальшому може використовуватися як торговельно-розважальний заклад, що створить для громадян певні незручності (зокрема, порушення тиші у пізній нічний час). Відповідні пропозиції з цього приводу направлено в область як районною радою, так і райдержадміністрацією. Закарпатське обласне виробниче об’єднання “Фармація” поінформувало, що “не планує зміну цільового використання аптечного закладу та докладає всіх зусиль щодо продовження діяльності комунального підприємства ЦРА № 24.”
Питання енергоносіїв порушувалося в зверненні, під яким підписалися 33 жителі с. Колочава, де йшлося про підключення частини будинків присілка Колочава-Горб до трансформатора, розташованого на території цегельного заводу колишнього колгоспу. Міжгірський район електричних мереж інформував, що спеціалістами обстежено електромережу, складено службову записку з переліком матеріалів, які необхідні для проведення ремонтних робіт. Як повідомив Міжгірський РЕМ, при отриманні матеріалів з центрального складу ВАТЕК “Закарпаттяобленерго” роботи будуть виконані в місячний строк.
У сфері пасажирських перевезень — одне звернення із с. Лозянське про введення додаткового рейсу на маршруті Міжгір’я — Лозянське. Питання вирішено позитивно.
В освітянській галузі 3 звернення: щодо оскарження приєднання початкових шкіл до ЗОШ ІІ-ІІІ ступенів (надано роз’яснення про прийняття відповідного рішення районною радою). З приводу щодо підвезення школярів до Запереділянської ЗОШ І-ІІ ст., подано роз’яснення, що відстань від місця проживання школярів до школи становить менше трьох кілометрів, а чинним законодавством у такому разі не передбачено підвезення учнів за державний рахунок. Щодо приватизації житла, яке знаходиться у приміщенні колишнього інтернату Голятинської ЗОШ І-ІІІ ст., заявниці також надано відповідне роз’яснення.
Теги: звернення громадянскаргирозглядзеиельні питання
Ярослав ОЛЕКСИК, начальник відділу зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ апарату райдержадміністрації, “Верховина”