З початку року податківці Закарпаття виявили 1222 нелегальних найманих працівників

Одним з визначальних напрямків роботи податкових органів є дотримання суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства при виплаті заробітної плати, контроль за недопущенням виплати заробітної плати без сплати податку з доходів фізичних осіб, відрахувань до Пенсійного фонду України та виплати її “в конвертах”.
З цією метою підрозділами оподаткування фізичних осіб державних податкових інспекцій Закарпатської області проводяться  організаційні заходи щодо виявлення найманих працівників, праця яких використовується суб’єктами господарювання (працедавцями) без належного документального оформлення трудових відносин, постійно вживаються заходи по залученню до державної реєстрації громадян, які систематично займаються господарською діяльністю, проводяться перевірки своєчасності та повноти утримання та перерахування податку з доходів фізичних осіб.
Як повідомили в управлінні оподаткування фізичних осіб ДПА України у Закарпатській області, з початку поточного року за результатами вжитих комплексних заходів, спрямованих на легалізацію найманих працівників та легалізацію отриманих доходів, було виявлено 1222 найманих  осіб без належного оформлення трудових відносин, з яких вже залучено до оподаткування за результатами контрольно-перевірочної роботи 1201 особу. В результаті до бюджету сплачено 323,4тис.грн. податку з доходів фізичних осіб.
Громадяни, необізнані у трудовому законодавстві, погоджуючись на нелегальну роботу, позбавляють себе законного права на  відпочинок та гарантій від безпідставного звільнення.  
ДПА у Закарпатській області звертає увагу громадян на те, що людина, яка отримує заробітну плату у т.зв. «конверті», позбавлена соціальних гарантій: виплат допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю чи втратою працездатності в разі нещасного випадку на виробництві, виплат допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи. А найголовніше такий працівник втрачає  право на отримання пенсії за віком або по інвалідності, та в інших випадках, передбачених законодавством.