ФК “Закарпаття” зіграв з ФК “Чорноморець” внічию – 1:1

Матч смерті, – так проанонсував коуч “Закарпаття” Ігор Гамула протистояння з “Чорноморцем”. Ужгородцям в звітному матчі, щоб виправити становище вкрай необхідно було здобувати перемогу. В разі здобуття трьох очок закарпатці б наздоганяли одеситів за очками, тоді питання, хто покине прем’єр-лігу стало б ще цікавішим.
Ужгород. Стадіон “Авангард”. 4 100 глядачів
Головний арбітр: Сергій Бойко (Київска область)
Асистенти: Юрій Манило (Хмельницький), Владислав Тіпанов (Київ)

“Закарпаття” – “Чорноморець” 1:1

Голи: Лисицин 82 – Ващук 72 (пен.)

“Закарпаття”: Бабенко, Малигін, Болохан, дос Сантос, Комарницький, Трішовіч, Гомес (Лисицин 81), Іванов (Микуляк 58), Райчевіч, Невуче (Алєксєєв 69), Давидов

“Чорноморець”: Паст, Федорів, Де Матос, Шандрук, Ващук, Гришко, Бондаренко (Балашов 63), Сауседо, Владов, Левига, Нарсісо (Ребенок 86)

Попередження: Райчевич 11, Малигін 74 – Де Матос 11, Балашов 66

Тепер ж ужгородцям залишається сподіватися на осічку своїх найближчих конкурентів, а в непростих матчах, що залишилися здобувати залікові очки.

Два дні перед поєдинком в Ужгороді рясно лив дощ, лише на початку гри небесна канцелярія змилостивилася і дощ вщух, але газон поля для команд став досить важким.

Тренер закарпатців в основі випустив одразу двох форвардів – Давидова та Невуче, тим самим показуючи, що господарі головну увагу зосередять саме на атакувальних діях.

Сама гра проходила цікаво, обидві команди діяли швидко, не затримуючи м’яч на власній половині поля, але було й багато браку під час передач. Перший гострий момент створили господарі поля. На 23-й хвилині Невуче на правому куті віддав передачу через двох оборонців на Іванова, той з лінії штрафної перевів м’яч на протилежний бік карного майданчика під удар набігаючому Трішовічу. Але вдарити серб так і не встиг, секундна заминка і захисник одеської команди з-під ніг Александара вибиває м’яч. А через 5 хвилин метрів за 27 до воріт гості порушують правила проти Давидова, сам потерпілий і виконав стандарт. Удар вийшов ефектний, м’яч влучив в хрестовину. Напруженою стала й кінцівка першої половини гри – господарі поля одну за одною створюють небезпечні атаки, проте капітан одеситів досвідчений Ващук вміло керував діями колег, а в деяких моментах Фортуна була на боці підопічних Баля. На 40-й хвилині помилкою воротаря Паста ледь не скористався Невуче, проте вдруге кіпер одеситів виправляється й знімає м’яч з ноги нігерійського форварда.

Гравці “Чорноморця” наприкінці першого тайму теж могли засмутити ужгородських вболівальників. З розвороту потужно метрів з 14 пробив Левіга, Бабенко надійно накрив м’яч.

Друга половина гри, аналогічно першій проходила у досить швидкому темпі, незважаючи на важкий газон. На полі було багато боротьби, велика кількість стандартів, кутових.

Непогану нагоду, відкрити рахунок у матчі на 55 –й хвилині втратив Давидов, який вийшовши по краю карного майданчика пробив вельми невдало. Натомість, дедалі частіше почали турбувати володіння Бабенка гості. Особливо постарався в цьому молодий Балашов, який з’явився на полі у другому таймі. На 65 хвилині він ледь не скористався помилкою оборонців “Закарпаття”, які, мабуть, вважали, що м’яч має виносити воротар і не поспішали до нього, але натомість його скоріше підхопив Балашов зблизився з Бабенком, але переграти капітана закарпатців так і не зумів. А вже через чотири хвилини Балашов в стилі Мессі з правої бровки по черзі обійшов двох захисників “Закарпаття” віддав пас в район одинадцятиметрової позначки на Левігу, але удар у Руслана прийшовся поруч зі стійкою.

А вже через три хвилини одесити святкували гол. До цього був навіс на Міну, який зумів відірватися від опіки Малигіна, оборонець закарпатської команди наздогнав форварда одеситів, порівнявся з ним, і в боротьбі за м’яч еквадорець падає в штрафній, рефері показує рукою на точку. Такі пенальті, як-то кажуть на розсуд судді. У виконанні одинадцятиметрового Ващук був бездоганний, навіть, карколомний стрибок Бабенка на врятував ужгородців від голу.

Після пропущеного м’яча Гамула кидає в бій свіжі сили – Микуляка, Алєксєєва, а згодом і Лисицина. Саме останній і вирішив долю цього протистояння, вже через хвилину своєї появи на полі Лисицин відмітився голом. Спочатку Трішовіч навісив в район воротарської, де боротьбу виграв Лисицин Євген завдав удару, воротар відбиває, на добивання знову встигає півзахисник “Закарпаття” і вдруге завдає удару, м’яч від рук Паста влітає у сітку воріт. 1:1.

Закарпатці намагалися до завершення матчу вирвати перемогу, але гості вміло оборонялися й не дозволили господарям створити небезпеку біля власних воріт.

Андрій Баль, головний тренер “Чорноморця”:

– Знали, що буде важка гра, а по приїзду до Ужгороду взнали, що і поле теж не в дуже хорошому стані. Залишалося лише заспокоїти гравців, що нічого страшного в цьому не немає, потрібно виходити на поле і грати. Хлопці витримали, за що їм вдячний. Зараз готуємося до наступного матчу, який відбудеться на третій день після цієї гри, потрібно буде відновити сили.

– Ви читаєте, що після цієї нічиї багато що визначилося для команд?

– Жодна команда ще не визначилася. Попереду ще п’ять турів, тим більше, багато зустрічей, в яких гратимуть сусіди по турнірній таблиці. Вважаю, що боротьба буде триватиме до останнього туру.

– Результат поєдинку вас влаштував?

– Мене б влаштувала перемога з рахунком 1:0.

– Чому сьогодні Балашов не грав весь матч?

– Балашов молодий гравець, йому лише 19 років. За ці півтора місяці відіграв багато ігор, його потрібно берегти, тим більше у нас зараз важка наступна гра, потім його викликають в збірну.

Ігор Гамула, головний тренер “Закарпаття”:

– Коментувати нічого. Треба було голи в першому таймі забивати, і можна було б нічого не коментувати. Мати такі моменти і не забити…. А вже в другому таймі пішов валідол і не лише…. Могли і програти. Радує, що після пропущених голів не опускаємо руки, а боремося і прагнемо врятуватися. Так вже другу гру рятуємося. Ще не все втрачено, хоча сьогодні могли вирішити багато. Серйозно налаштовувалися на гру, але до деяких гравців по ходу матчу все, же є питання. Обіцяю, що битимемося до останнього туру, ще є шанси, за них і чіплятимемося.

– “Чорноморець” одна з найбільш слабких команд, які сюди приїжджали. Ви так не вважаєте?

– Вони приїхали за нічиєю. Коли забили, ми полізли вперед, могли ще один пропустити. Повинні були їх обіграти. Напевно, це бажання позначилося на грі хлопців, особливо, в першому таймі. Трохи не вистачило майстерності. Повторюся, битимемося до останнього туру.

– Вихід на 80-й хвилині Лисицина і його гол через чотири хвилини – це випадковість або тренерська “чуйка”?

– Я як маг-чародій. У минулій грі Микуляка випустив, сьогодні Лисицина, в Донецьку ще кого-небудь випущу.

– А спочатку ігри так не можна, щоб не мучиться до останніх хвилин?

– Знав би прикуп жив би в Сочі. Все-таки важко хлопцям було зібратися, але зуміли забити. І календар у нас незрозумілий, то два тижні відпочиваємо, то граємо кожні три дні, не встигаємо як слід підготуватися. Вже завтра летимо до Донецька, про яку підготовку може йти мова?

– Як оцінюєте вердикт арбітра відносно призначення пенальті у ворота вашої команди?

– Не можу нічого сказати, потрібно дивитися запис. Арбітр судив по-європейськи. Давав грати командам, не свистів дрібних фолів, такий арбітраж мені імпонує.

– Не вважаєте, що після “Динамо” суддівство жорстко стало відноситися до “Закарпаття”?

– Такого відчуття немає, але інколи є певні моменти.

– Кого б виділили у складі вашої команди?

– Всіх або нікого. Програла команда, програв тренер.

– З ваших слів можна вважати, що все вирішуватиметься в останньому турі?

– Гадаю, що так. Запоріжжя, “Таврія”, між ними “Динамо” і “Шахтар” – це залізні наші шість очок (авт.: сміх у залі), і останній матч з “Кривбасом”.

– Нинішній матч назвали “матчем смерті”, а яким назвете наступний?

– Нас вже закопали, а тепер помалу відкопуємося з труни.

Роман Сенишин, UA-Футбол