Мукачево: За 2 роки до фонду розвитку міста залучено майже 65 млн.грн

Інформаційні повідомлення про роботу міської влади м.Мукачево (Закарпатська область) стосуються переважно діяльності її виконавчої гілки. Натомість про роботу власне міської ради говориться лише у звітах про сесійні засідання. Заповнити цю прогалину ми попросили секретаря Мукачівської міської ради Івана Маняка.

– Іване Георгійовичу, розкажіть, будь ласка, коротко, що таке міська рада?

– Мукачівська міська рада 5-го скликання нараховує 43 депутати, які обрані на основі пропорційної системи та представляють 5 депутатських фракцій та груп.  За поточне скликання депутатами Мукачівської міськради проведено 57 сесійних засідань, на яких розглянуто понад 1250 питань. Крім того, депутати міськради розподілені в постійних депутатських комісіях, де крім пленарних засідань проводять поточну роботу з розгляду тих чи інших питань життєдіяльності міста. Постійні депутатські комісії мають свою специфічну спрямованість роботи у відповідності до тих галузей, які вони опікують.

– Читача, гадаємо, цікавить, чим конкретно займаються депутатські комісії.

– Всі питання, що виносяться на розгляд сесій попередньо вивчаються депутатськими комісіями та робочими групами. Особливо багато  з них розглядається комісіями соціально-економічного розвитку та бюджету; приватизації, роздержавлення та земельних відносин, охорони здоров’я та соціального захисту населення. Значна увага з боку депутатського корпусу приділяється формуванню бюджету міста та виконанню його дохідної частини. За минулий рік питання фінансово-господарської діяльності щоквартально розглядалися на сесіях, періодично заслуховувалися звіти про стан виконання бюджету, вносилися необхідні корективи з метою більш повного фінансування всіх галузей міського господарства. Серед фінансових питань велике значення має наповнення фонду розвитку міста, за кошти якого проводяться капітальні будівництва та ремонти об’єктів міського господарства, а також виділяються кошти на вирішення найбільш злободенних питань. Слід відзначити, що лише за останні два роки за рахунок злагодженої роботи депутатського корпусу, прийняття зважених рішень до фонду розвитку вдалося залучити майже 65 мільйонів гривень. За рахунок цих коштів у місті реконструйовано вулиці Ярослава Мудрого, Садову, Стуса, Ужгородську та ряд інших центральних вулиць і тротуарів, завершено програми спорудження шатрових дахів та встановлення автономних котелень у навчальних закладах, реконструйовано системи водогону та внутрішні системи опалення в міській поліклініці, НВК «Первоцвіт», шести загальноосвітніх школах та дошкільних навчальних закладах №№ 7 та 8, завершується спорудження спального корпусу дитячого оздоровчого комплексу «Мрія». Значну частину цих коштів виділено на облаштування парку Перемоги та центральної площі в мікрорайоні Росвигово.

– Значну частину порядку денного кожного пленарного засідання сесій міської ради займають земельні та аукціонні питання. Чим це зумовлено?

– Міською радою спільно з відділами та управліннями виконкому і в цьому році планується продовжити роботу по залученню коштів до фонду розвитку за рахунок продажу земельних ділянок та об’єктів комунальної власності. Попередньо ця цифра планується у розмірі майже 10 мільйонів гривень. Не залишається поза увагою депутатів і питання впорядкування земельних відносин у місті, і зокрема, прийняття рішень, що стосуються приватизації землі, як фізичними так і юридичними особами. Відповідні рішення сесій з цих питань приймаються щомісяця, це дає змогу значно впорядкувати систему землекористування в місті, своєчасно контролювати сплату відповідних земельних податків та не допускати зловживань щодо користування міськими земельними ресурсами. Добрим прикладом вирішення проблеми надання земельних ділянок для житлового будівництва у місті став проект по розробці та освоєнню мікрорайону «Новий» у 2007-2008 роках. В цьому мікрорайоні 195 громадян отримали земельні ділянки, до яких  за рахунок власників підведено відповідні комунікації та продовжується впорядкування та будівництво доріг. Таким шляхом міська рада йтиме і надалі, щоб у нових мікрорайонах вся комунальна інфраструктура розвивалася та будувалася планомірно та якісно.

За поточне скликання депутатами вивчено та розглянуто з винесенням на розгляд сесій майже 6 тисяч земельних питань. В даний час робиться все для того, щоб максимально надати  громадянам можливість безкоштовно отримати державні акти на землю у відповідності до діючого законодавства.

– Державний бюджет 2010 року досі не ухвалено, а жити треба, потрібно вирішувати соціальні питання. Як це вдається за нинішньої складної економічної ситуації в державі?

– Враховуючи складну економічну ситуацію, депутати міськради при формуванні міських бюджетів особливу увагу приділяють питанням соціального захисту населення. Поряд із загальнодержавними соціальними програмами приймаються і міські, що фінансуються з міського бюджету. Слід відзначити, що лише у минулому році на фінансування міських соціальних програм із бюджету міста було виділено 728 тисяч гривень, які були використані для допомоги малозабезпеченим верствам населення. Крім того, в місті працює територіальний центр соціальної допомоги одиноким, престарілим та малозабезпеченим громадянам, який обслуговує 134 одиноких на дому та надає щоденне харчування 180 особам.

Особлива увага приділяється зміцненню матеріально-технічної бази міської лікарні, де за рахунок бюджетних коштів та благодійників лише у минулому році відремонтовано ряд відділень, придбано сучасне медичне та лабораторне обладнання, в цьому нам велику допомогу надав Почесний громадянин Мукачева Віктор Балога. Незабаром буде відкрито ще одне відділення в пологовому будинку, а також відділення штучної нирки.

Депутати міськради постійно опікуються питаннями, що стосуються розвитку освіти та культури в місті. В цьому плані прийнято майже 40 програм, які фінансуються як з державного так і з міського бюджетів.

При підготовці до чергової сесії міської ради сподіваємося на прийняття державного бюджету на поточний рік з тим, щоб до кінця травня підготувати та прийняти і бюджет міста. Конкретна та результативна робота міської ради можлива лише завдяки активній участі кожного депутата, як в роботі депутатських комісій так і сесій міської ради. У поточному скликанні всі важливі питання життєдіяльності міста вирішуються на основі консенсусу серед депутатського корпусу.

– Дякуємо, Іване Георгійовичу, за розмову.

“Мукачівська ратуша”