На Закарпатті запустили перший в Україні сайт із бюджетного моніторингу

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, на якому журналістам у рамках проекту «Місцевий бюджет для громади» презентували сайт з бюджетного моніторингу www.budzhet.org.ua.
Детальніше  про сайт та програму розказали керівник проекту Вікторія Слюсаренко та менеджер проекту Анастасія Бачинська (Молодіжний ініціативний центр “За професійну діяльність”). Як розповіла Анастасія Бачинська, сайт орієнтований не тільки на фахівців, але й на всіх, хто цікавиться питаннями формування місцевих та державного бюджетів, функціонування бюджетної системи України, хоче знати, що таке бюджет, бюджетні кошти, чи може громадянин через інструмент бюджетного процесу впливати на процес процвітання своєї громади, своєї держави.
Сайт розділено на певні блоки. Це розділи: «Законодавство» , «Бюджетна система», «Інструменти моніторингу», «Тексти бюджетів», «Аналітичні статті» тощо. Матеріали, за словами Анастасії Бачинської будуть додаватися на сайт поступово. Наразі тут розміщено основні закони, які дають можливість отримати інформацію про бюджетну систему України та формування бюджетів, корисні посилання, адміністративно-територіальний устрій Закарпаття: подано вичерпні дані про кожен населений пункт області з контактами сільських голів. «Ми вже готові вивісити тексти бюджетів районів та області за останні два-три роки,– каже Анастасія Бачинська,– а також аналітичні матеріали стосовно бюджету України на 2010 р, якого до цього часу немає».
У розділі «Корисні лінки» є посилання на Міністерство фінансів, Рахункову палату тощо.
«На сайті передбачено також віконце для опитувань,– розповіла Вікторія Слюсаренко. –Одне з перший запитань було  «Наскільки важко отримати текст бюджету для громади?». Адже самі тексти бюджетів не є доступними, до прикладу, на рівні села можуть бути проблеми, коли сільський голова впевнений , що це документ не для оприлюднення. Хоча в законодавстві чітко прописано зовсім протилежне».
За словами керівників проекту при отриманні документів від органів місцевого самоврядування проблем не виникало, крім смт. Воловець.  «Майже жодна сільська чи міська рада не звітується за виконання бюджету,– зазначила Вікторія Слюсаренко.
Як підкреслили доповідачі, подібного сайту в Україні до цього часу не було. Ресурс творено з довготривалою перспективою як джерело корисної та фахової інформації, а також як майданчик для спілкування спеціалістів і тих, хто цікавиться «бюджетними» питаннями.
Проект «Місцевий бюджет для громад» реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.