Олександр Ледида, голова Закарпатської ОДА: “Митниця має стати повноцінним партнером бізнесу”

У п’ятницю, 16 квітня, у Закарпастькій ОДА відбулася нарада з питань покращення співпраці органів Держмитслужби з бізнесом. Участь в заході взяли заступник голови Держмитслужби  України Тарас Козак, голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида, керівництво закарпатських митниць та представники  потужних підприємств краю.
Відкриваючи нараду, Тарас Козак відзначив, що в нинішніх економічних умовах перед службою стоять надзвичайно  важливі  завдання. Насамперед – виведенню ринку з тіні. Особлива увага митних органів буде приділена внутрішнім виробникам, які здійснюють зовнішньоекономічні операції. Адже мінімізація процедур митного контролю саме цих компаній дозволить активізувати внутрішній ринок і загалом  дасть поштовх  розвитку вітчизняної економіки.
На думку представників бізнесу, нині тіньовий обіг товарів заважає не лише чесному бізнесу, а й значно зменшує надходження до бюджету. До того ж, як  зазначив заступник голови Держмитслужби України Тарас Козак, випадки контрабанди, – особливо це стосується незаконного обігу цигарок, – псують імідж України в очах світової спільноти
– Митниця має перебудуватися, акцент повинен зміститися на ефективне надання адміністративних послуг фізичним особам та суб’єктам підприємницької діяльності. Тільки за цих умов митниця може розраховувати на повноцінне партнерство з боку бізнесу, – вважає Тарас Козак.
Ще одне питання, яке піднімалося на нараді і є особливо актуальним для підприємств краю – повернення податку на додану вартість. Голова облдержадміністрації Олександр Ледида переконаний: проблему треба вирішувати на законодавчому рівні. І це питання перебуває на особистому контролі Президента та Прем’єр-міністра України.
– Є відповідне доручення Президента –  до кінця серпня навести лад із поверненням ПДВ. Ми маємо зробити все, аби полегшити життя підприємцям. Це ж саме стосується роботи митних органів. Від їх співпраці з потужними підприємствами-експортерами та імпортерами «виграє» бюджет. Митниця має стати повноцінним партнером бізнесу, – резюмував Олександр Ледида.
На завершення наради, керівник краю пообіцяв продовжити діалог влади, митниці та бізнесу, і проводити такі зустрічі щомісяця.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації