Проблеми збереження біорізноманіття Карпат хвилюють молодих біологів Закарпаття

У ці дні у Закарпатській області проводиться багато природозахисних заходів. Науковці та студенти біологічного факультету (декан- професор,доктор біологічних наук В.І.Ніколайчук) Ужгородського національного факультету сьогодні провели «День біолога».
В рамках цього заходу пройшла ІІІ регіональна конференція «Проблеми збереження біорізноманіття Українських Карпат», на якій під час пленарного засідання та у 5 секціях з доповідями та повідомленнями виступили близько 100 молодих учених та студентів. Крім того на факультеті оформлено виставки наукових робіт працівників кафедр факультету, фотографій з проблем захисту довкілля, стенди про роботу вчених і студентів факультету з проблематики екологічного захисту Карпат тощо.
     Учасників конференції від імені обласної ради, всього депутатського корпусу органів місцевого самоврядування привітав в.о.першого заступника голови ради Василь Брензович.
     Природно, що проблеми збереження біорізноманіття Українських Карпат хвилюють вчених-біологів, студентів, відзначив він. Вони хвилюють і широку громадськість як нашої області, так і сусідніх областей. Органи місцевого самоврядування та органи місцевої виконавчої влади намагаються в міру своєї компетенції і можливостей вирішувати ці проблеми через різні регіональні природозахисні програми, проведення різноманітних акцій щодо залучення депутатського активу та громадськості до проведення екологічних акцій.
     Протягом 2006-2009 років обласною радою схвалено більше 80 цільових регіональних програм, половина з яких спрямована на збалансований розвиток територій та збереження архітектурної, культурної і природної спадщини краю, захист і бережне управління природними ланшафтами, бережливе використання природних, насамперед водних, лісових та інших ресурсів.
     Йдеться про програми перспективного розвитку природно-заповідної справи та екологічної мережі, програми запобігання забрудненню навколишнього середовища стічними водами і обмеження їх шкідливого впливу на довкілля, програми охорони та комплексного використання водних ресурсів річок області, і, що важливо, – програми зниження екологічної напруги шляхом створення системи збору, переробки та утилізації тари, упаковки, твердих побутових відходів та вирішення ряду інших проблем.
     Уже кілька років поспіль у міжнародний день довкілля проводиться депутатська толока, спрямована на захист живої природи краю.
     Тобто, питанням екології, збереження біорізноманіття і сталого розвитку Карпат в цілому приділяється значна увага. Більше того з ініціативи делегації України, зокрема голови Закарпатської обласної ради Михайла Кічковського, ці проблеми стали в центрі уваги і Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. Тут зараз ведеться підготовка до прийняття Резолюції та Рекомендації щодо сталого розвитку Карпат та інших гірських регіонів Європи. І одним з завдань цих документів бачиться в перетворенні Карпат в туристично-рекреаційний центр всієї Європи. Зараз ці документи знаходяться в активній стадії доопрацювання та обговорення. Приємно, що до їх підготовки долучилися і окремі науковці вашого університету. З цього питання 9-10 вересня в Ужгороді буде проведена міжнародна науково-практична конференція. Надіємось, що розгляд цього питання відкриє нові перспективи для реалізації широкого спектру програм співробітництва країн Карпатського регіону в екологічній, туристично-рекреаційній, соціально-культурній та інших сферах. Крім того, глобальні кліматичні зміни викликають стурбованість як європейської, так і світової спільноти впливом на природу, в тому числі і на біорізноманіття Європи. У зв’язку з цим 28 квітня у Страсбурзі пройде Європейський день біорізноманіття, під час якого представники парламентської асамблеї Ради Європи, Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи та Конференції неурядових організацій ради Європи приймуть декларацію з захисту біорізноманіття. Так що проведена в рамках «Дня біолога» конференція – це частинка загального руху по забезпеченню сталого розвитку Карпат і захисту біорізноманіття на планеті. Вагомий вклад у цей рух вносять науковці факультету. Оцінюючи це, обласна рада нагородила окремих з них грамотами та подяками, які їм вручив Василь Іванович Брензович перед учасниками конференції.
Іван Діус, сайт Закарпатської обласної ради