Шведська Ikea продала свої два підприємства на Закарпатті

Шведський меблевий гігант Ikea продав свої активи в Україні – два деревопереробні заводи та меблеву фабрику (одне підприємство на Івано-Франківщині, два — на Закарпатті ) . Про це пише газета “Дело” із посиланням на слова регіонального представника Ikea Фріди Мальмквіст.
“Ми продали наше виробництво в Україні, яке було зосереджено в Карпатському регіоні”, – повідомила вона.
Видання нагадує, що в Україні шведській компанії належали лісопильне підприємство “Стен ЛТД” в Івано-Франківській області, і на Закарпатті – меблева фабрика “Проза ЛТД” і підприємство “Карпати”, яке займається розпилом лісу і виробництвом заготовок.
Українські підприємства Ikea були продані закордонним компаніям.
“Стен ЛТД” купила данська лісопереробної компанія DDS. Два інших підприємства купує румунська Plimat – угода повинна бути закрита на цьому тижні.
Як відомо, українські підприємства Ikea виробляли меблі для російського ринку.
Продаж здійснювався через дочірнє підприємство Ikea – Swedwood International, що займається виробництвом дерев’яних меблів і комплектуючих на 36 фабриках і заводах лісопильних в різних країнах світу. Swedwood прийшла в Україну в 1995 році.
В Україні продовжує працювати торговий дім Ikea, який координує поставки меблів на експорт.
Компанія буде і далі співпрацювати з українськими фабриками, які виробляють меблі для неї.
“В основному вона поставляється на ринок Росії. Цей напрям ми плануємо розширювати”, – пояснює Мальмквіст.
За її словами, Ikea також поки відмовилася від планів щодо виходу на ринок меблевого рітейлу України.
“Ми, безумовно, спостерігаємо за ринком, але поки планів щодо відкриття магазинів у нас немає. Хоча влада і декларують зміну ставлення до інвесторів, але ще залишається дуже багато негативу”, – пояснює Мальмквіст.
Ikea – найбільший світовий ритейлер домашніх меблів та один з найбільших її виробників.
На сьогодні група компаній Ikea є власником більш ніж 245 магазинів і супермаркетів у 24 країнах по всьому світу, не рахуючи магазинів, які управляються приватними франчайзерами.
“Економічна правда”