Закарпатське місто Ужгород стане діловим партнером чеського міста Їглава

Підписана два роки тому угода про співробітництво між Закарпатською областю і краєм Височіна Чеської Республіки все далі наповнюється новим змістом. Тісні зв’язки і співпраця налагоджується не тільки на рівні крайових органів, а й міст та сіл. Сьогодні в Закарпаття прибула делегація міста Їглави – адміністративного центру краю Височіна, на чолі з мером міста Ярославом Вимазалом.

До її складу входять також заступники мера Ярослав Вимазал, Петр Поспіхал, секретар Любомир Догнал, керівник канцелярії гетьмана краю Височіна Катерина Недведова, Йозеф Недвед – член Постійної конференції, член благодійного фонду «ВіЗА».Делегацію супроводжує Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Павліта.
В камінному залі облдержадміністрації відбулась зустріч керівництва області з делегацією міста Глава. З української сторони в ній взяли участь голова закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида, в.о.першого заступника голови облради Василь Брензович, начальник головного управління з питань європейської інтеграції. Зовнішньоекономічних зв’язків та туризму облдержадміністрації Ернест Нусер, представник МЗС України в Ужгороді Галина Гороховська та координатор благодійного фонду «ВіЗА» Борис Качур.
Вітаючи гостей, Олександр Ледида запевнив що з свого боку на посаді губернатора докладатиме всіх зусиль для розвитку та поглиблення співпраці з краєм Височіна та регіонами сусідніх країн. В той же уряд України вживає заходи, щоб зняти проблеми, які заважають розвитку стосунків з країнами Європейського Союзу – візовий режим, соціальний захист працюючих в них громадян України, стабільне забезпечення транспортування газу тощо.
Мер міста Їглава Ярослав Вимазал, Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Павліта та керівник канцелярії гетьмана краю Височіна Катерина Недведова привітали Олександра Ледиду з призначенням на посаду голови облдержадміністрації і побажали успіхів у виконанні цієї важливої державної функції. Приїзд нинішньої делегації – це реалізація підписаної угоди між двома краями, дальший розвиток співпраці у різних галузях. Як зазначив Ярослав Вимазал, ця співпраця повинна сприяти підготовці спеціалістів. Зайнятості населення. Вирішенню проблеми збору та переробки відходів, культурному обміну між містами. Найближчим часом планується приїзд на Закарпаття депутатської делегації краю Височіна, зустріч гетьмана Їржі Бєгоунека з головою облдержадміністрації Олександром Ледидою.
Василь Брензович, вітаючи членів делегації від імені депутатів обласної ради, висловив задоволення з реалізації конкретних спільних проектів у сфері освіти, культури, соціального захисту. Налагодженню зв’язків між громадами міст Ужгород та Їглава, іншими громадами, між підприємницькими структурами та громадськими організаціями обласна рада буде в цьому всіляко сприяти.
Потім чеські гості побували в Ужгородській міській раді, де спільно з її керівництвом провели перемовини щодо остаточного тексту угоди про співробітництво між громадами міст Ужгород та Їглава.
В цей же день в Закарпатському музеї архітектури і побуту Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Павліта відкрив виставку «Кам’яна пам”ять чеського і європейського ландшафту».
Іван Діус, сайт Закарпатської обласної ради