Закарпаття: 2010 рік може стати початком неконтрольованих аварійних ситуацій на Солотвинському солеруднику

Як уже повідомляв Zakarpatpost.net, жителі закарпатського селища Солотвино вирішили на зборах провести місцевий референдум з приводу катастрофічної ситуації у своєму населеному пункті.
На опитування, що має відбутися на початку травня, виноситься тільки одне питання: “Чи вважаєте ви територію селища Солотвино, що перебуває у межах впливу гірничих виробок тутешнього солерудника, зоною надзвичайної техногенно-екологічної ситуації?”
Проблема виникла через шахти, у яких до 2007 року добували кам’яну сіль. У цих шахтах знаходяться й підземні відділення двох унікальних алергологічних лікарень – всеукраїнської та обласної. Тут успішно лікують хворих на астму та алергію. В останні роки у шахти проникли підземні води, які підмивають соляні шари, отож становлять загрозу не тільки для шахтарів, але й для пацієнтів згаданих лікарень.
Потерпають і жителі селища. На місці старих виробок просідає грунт, утворюються величезні котловани. Тільки на відпрацьованих площах шахти N8 у зоні ризику опинилися 23 вулиці селища, 329 будинків, залізнична станція, водолікарня, поліклініка, дві школи, частина автодороги державного значення.
Жителі селища зверталися з цього приводу до колишнього і нинішнього керівництва держави з проханням виділити кошти на порятунок Солотвиного і двох унікальних лікувальних закладів. На місцевому солеруднику відбулася виїзна сесія обласної ради. Але досягнуті результати, на жаль, незначні. Тому й вирішили солотвинці привернути увагу до своїх проблем із допомогою референдуму.
Якщо держава не реагуватиме й далі, вважають жителі селища, то 2010 рік може стати початком неконтрольованих аварійних ситуацій на ДП “Солотвинський солерудник”, які здатні перерости у техногенну катастрофу в регіоні.
Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ