На Закарпатті ліквідовують єдине в Україні золотодобувне підприємство

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, на якому йшлося про причини і хід ліквідації єдиного в Україні золотодобувного підприємства – ТОВ “Закарпатполіметали”, а також про висновки офіційної ліквідаційної комісії.
16 лютого 2010 року Господарський суд Закарпатської області ввів ліквідаційну процедуру ТОВ “Закарпатполіметали”, підприємство визнано банкрутом, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Петик Тетяну Анатоліївну. Під час засідання ліквідатор оприлюднила висновки офіційної ліквідаційної комісії, до якої увійшли представники правоохоронних органів та органів влади.
Дмитро Зайцев, голова комітету кредиторів підприємства зауважив, що останні два роки триває справа про банкрутство золото рудника: “Ми не мали змогу контролювати ситуацію на підприємстві через протидію директора. Крім того, Мужіївська сільська рада неодноразово фальсифікувала документи та довідки, а керівник підприємства намагався відмовитися від майна рудника на користь третьої особи — ТОВ “Сауляк”. Ми намагалися не допустити відчуження майна на користь ТОВ “Сауляк”. Після введення ліквідаційної процедури маємо змогу побачити об’єктивну ситуацію на підприємстві. І якщо керівник заявляв, що все майно збережено, то інвентаризація, на жаль свідчить про протилежне”.
За підсумками інвентаризації, на підприємстві було виявлено нестачу основних засобів, у тому числі двох одиниць транспорту (на суму 298,5 тис. грн.), матеріальних активів гірничого цеху (рейки, обладнання будівель, інше, на суму 124,4 тис.грн.), нестача товарно-матеріальних цінностей на суму 610,6 тис.грн., нанесено збитки розкомплектуванням та розкраданням обладнання на суму 465 тис грн.
Тетяна Петик, ліквідатор ТОВ “Закарпатполіметали” розповіла: “Ситуація на підприємстві — жахлива, начальники підрозділів не могли повірити у те, як понищено обладнання на підприємстві. Більша його частина узагалі відсутня, частина порізана на металолом,  зі столярного цеху зникли станки, всюди зірвані замки, пошкоджено вхід до шахт і штолень тощо”. За результатами інвентаризації ліквідатори звернулися до Закарпатської обласної прокуратури для порушення кримінальної справи проти колишнього директора підприємства. Проте, як повідомив представник ліквідатора Володимир Гуртовий, від прокуратури немає жодної відповіді попри встановлені законом процесуальні терміни на прийняття рішення. “Факт зловживань підтверджено документально. Але мовчить як місцева влада, так і прокуратура. Тому з’являється питання: кому це вигідно? І хто за це буде відповідати?”.
На підприємстві більше року не здійснювався бухгалтерських облік, не нараховувалася зарплата досі не звільненим працівникам. Наразі розпочато судові процеси для визнання права власності та оформлення необхідних документів на майно банкрута. Незважаючи на заборони, накладені судом, частина обладнання підприємства-банкрута була вивезена та встановлена на ТОВ “Сауляк”, —  заявили доповідачі.
“Численні звернення до прокуратури Закарпатської області з приводу виявлених порушень закону з боку розпорядника майна та комітету кредиторів протягом майже двох років залишалися без розгляду та сьогодні зі зміною керівництва прокуратури області і Берегівського району ситуація не змінилась. Але ліквідатор рішуче вживатиме всіх можливих заходів для того, щоб все відбувалося в межах закону та порядку. Незважаючи на протидію з боку правоохоронних органів, процес рушив та має добігти логічного завершення, у тому числі щодо погашення заборгованості із заробітної плати”, — сказав В. Гуртовий.