До 24-ї річниці Чорнобильської катастрофи

«… і велика зоря спала з неба, палаючи, як смолоскип. І спала вона на третину річок та на водні джерела. А імення зорі тій Полин.

І стала третина води, як полин, і багато з людей повмирали з води, бо згіркла вона…» – ці пророчі слова, записані у останній книзі Біблії Одкровення близько двох тисяч років тому, збулися у 1986 році на території України. Тоді, 26 квітня, коли на небі можна було спостерігати комету-зірку, в Чорнобилі сталася жахлива екологічна катастрофа, подібної якій людство ще не знало, і яка відбилася гірким болем у долі тисяч людей.

Чорнобиль або чорна биль – так називають у народі рослину полин, що має гіркий смак і згадується в Одкровенні як зоря, через яку прийде забруднення.

Аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС спочатку приховувалась радянським керівництвом, незважаючи на високий рівень радіації. Однак, жителів регіону евакуювали, а інших людей привозили у зону надзвичайного екологічного лиха для його ліквідації. Серед таких борців з катастрофою мирного атому були й наші земляки. У НПП «Синевир» зараз трудяться два ліквідатори Чорнобильської аварії Гаштур Іван Якович, вартовий КПП «Остріки» та Нірода Михайло Михайлович (див. фото.), інспектор з охорони ПЗФ І категорії Синевирського ПОНДВ.

Обидва на час аварії вже відслужили армію, стали відмінними водіями і трудилися за професією. Таких фахівців якраз й треба було для ліквідації катастрофи. За направленням керівництва вони й поїхали у зону екологічного лиха. Гідно виконуючи свій професійний і громадянський обов’язок, Іван Гаштур та Михайло Нірода ризикували власним здоров’ям і життям. До речі, вчені довели, що навіть незначна доза радіації збільшує ймовірність захворювання на рак. Наслідки опромінення можуть проявлятися через роки. Через це люди, які брали участь у ліквідаційних роботах на Чорнобильській АЕС, потребують більшої уваги держави. А пам’ять про ті події нехай не стираються, аби стати уроком для сучасного, невпинного технічно прогресуючого суспільства.
Юрій БАБІЧИН, “Синій Вир”