Ужгород: Закарпатська міліція вшанувала ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Традиційно  26 квітня, у день, коли  сталася страшна трагедія —  аварія на Чорнобильській АЕС,  уся громадськість вшановує людей, котрі ціною свого життя і здоров’я зупинили  смертельну стихію.  Є такі герої і  в  закарпатській міліції. Ними  пишаються їхні нащадки.

Згадати імена   загиблих міліціонерів-чорнобильців  і віддати їм  шану  зібрався на траурний мітинг весь особовий склад закарпатської міліції. Захід проходив у приміщенні клубу ГУМВС краю. У ньому взяли також участь начальник Головного управління полковник міліції Віктор Русин, його заступники, родичі загиблих та керівництво Асоціації «Чорнобиль». Були покладені вінки до пам’ятника героям Чорнобиля, який знаходиться на площі Дружби народів в Ужгороді.

Виступаючи на мітингу, Віктор Павлович Русин, зокрема, зауважив:

– Чорнобильська трагедія за масштабами напруження фізичних і духовних сил народу, драматизмом і трагічністю людських доль не має ні аналогів, ні порівнянь. У суворі напружені дні ліквідації наслідків аварії на атомній станції яскраво  проявилися мужність і самовідданість, вірність обов’язку і духовна міць нашого народу. Тисячі людей без роздумів і вагань стали на боротьбу з грізним і небезпечним ворогом. Ціною неймовірних зусиль, а часом і ціною власного життя,  вони щоденно несли небезпечну варту біля розпеченого реактора, очищали землю від радіації.

До ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС було залучено понад 340 тисяч осіб. Із них помер практично кожен десятий… Постраждалими внаслідок цієї катастрофи визнано понад 2,5 млн. осіб. Інвалідами стали понад 75 тисяч. Через наслідки катастрофи в Україні померло майже півмільйона людей, з них близько 7000 дітей…

Висловлюю слова щирої вдячності героям-ліквідаторам чорнобильського лиха. Схиляю голову перед тими, кого вже немає в живих. Зокрема, і перед працівниками закарпатської міліції, які пожертвували своїм життям заради нашого благополуччя.

До 24-ї  річниці  цієї  трагедії відповідно до наказу начальника ГУМВС краю полковника міліції Віктора Русина сім’ям померлих і загиблих правоохоронців–ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС вручили продуктові пайки  і надали грошову допомогу.

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області