Закарпатття вже готується до наступної зими

У Закарпатській  області затверджено план заходів з підготовки господарського комплексу та установ бюджетної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2010-2011 років. Відповідне розпорядження прийняте за результатами наради, яку у четвер, 29 квітня провів заступник голови облдержадміністрації Віктор Феєр.

Участь у нараді взяли керівники профільних управлінь, представники енергопостачальних компаній, органів місцевого самоврядування.
Розпочинаючи нараду, заступник голови облдержадміністрації Віктор Феєр зазначив – планова і, що головне, завчасна підготовка до нового опалювального сезону дасть змогу надати населенню та установам області безперебійне теплопостачання. У цьому контексті Віктор Феєр наголосив і на доцільності переходу від централізованого до автономного опалення. Він зауважив, що кожне місто має визначити з економічної позиції мікрорайони, де подача центрального опалення неефективна.
– Всім зрозуміло, що давно зношені централізовані тепломережі в більшості обігрівають небо й землю, а не помешкання громадян. А вони, у свою чергу, змушені платити за, як правило, неякісні послуги великі гроші, – констатував Віктор Феєр.
Водночас перехід на автономне опалення зможе частково вирішити ще одну “хронічну” проблему: заборгованість підприємств теплокомуненерго перед енергопостачальними компаніями.
Учасники наради рекомендували відновити роботу комісій при органах місцевого самоврядування щодо надання дозволів на перехід на індивідуальне опалення. Водночас задля безпеки користувачів має забезпечуватись постійний моніторинг монтажу засобів опалення. Міськвиконкомам та райдержадміністраціям рекомендовано терміново розглянути питання доцільності функціонування централізованого опалення та прийняти відповідні рішення щодо інвентаризації котелень. Енергопостачальним компаніям доручено забезпечити безперебійне постачання енергоносіїв та зобов’язано не зволікати з видачею технічних умов на встановлення індивідуального опалення.
За результати наради прийнято розпорядження голови ОДА. Райдержадміністраціям, міськвиконкомам та структурним підрозділам облдержадміністрації доручено у місячний термін організувати проведення обстежень і випробувань інженерних мереж і об’єктів житлово-комунального господарства, передбачити впровадження енергозберігаючих технологій. Також особлива увага має приділятися ліквідації заборгованості за спожиті енергоносії.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації