Закарпаття: Діти як засіб заробітку

Нещодавно в Закарпатській області проходило загальнодержавне профілактичне відпрацювання, метою якого було попередження пияцтва та тютюнопаління серед дітей. У заході взяли участь працівники органів внутрішніх справ, представники спеціальних відомств та установ.
Організатори відпрацювання не тільки виявляли дітей, котрі пристрастилися до спиртного чи цигарок, а й намагалися усунути причини та умови, що зумовлюють поширення цього негативного явища. Насамперед, виявляли осіб, які продають неповнолітнім тютюнові та алкогольні вироби, батьків, які неналежно дбають про виховання своїх неповнолітніх дітей. Судячи з підсумків проведеної операції, в області, на жаль, вистачає горе-батьків чи опікунів, котрі сприймають своїх дітей як засіб заробляння грошей.
Зокрема, жителька с. Нижні Ворота Воловецького району, 35-річна Марія, яка свого часу рішенням органів виконавчої влади була призначена опікункою 16-річного Євгена, як виявилося, використовує цю «опіку» з корисливою метою. Жіночці потрібно було замінити хлопчикові матір, але на жаль, молодиця не змогла впоратися з цими обов’язками. Пані Марія не потурбувалася про забезпечення хлопчикові необхідних умов, аби він міг здобути повну середню освіту. За зібраними матеріалами прокуратура району порушила кримінальну справу.
Мабуть, не один з нас був свідком того, як малих дітей змушують жебракувати їхні ж батьки. Так, на Тячівщині працівники кримінальної міліції у справах дітей під час рейду виявили на Солотвинському ринку жительку с. Собатино Іршавського району, 19-річну Діану, яка використовувала свого річного сина для жебракування. Подібним чином намагалася заробити гроші на цьому ж ринку і її односельчанка, 20-річна Олена. Ця молода мама залучила до жебракування свою півторарічну доньку. Подібне ремесло обрала й 34-річна ужгородка Рима. Вона випрошувала у перехожих гроші, тримаючи на руках піврічного сина. Тепер молодиці мають справу з відповідними компетентними органами.
Як повідомили працівники ВКСМД, протягом відпрацювання у міліцію доставили 123 дитини, 39 з них були бездоглядні. Складено 677 адміністративних протоколів стосовно батьків та опікунів, котрі не виконують належним чином свої обов’язки. Робота в цьому напрямі триває. 
ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області