На Закарпатті відбулася зустріч українсько-угорської робочої групи по охороні якості води

Як повідомили у Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області, 26-27 квітня в Ужгороді відбулася робоча зустріч українсько-угорської робочої групи по охороні якості води, на якій підведено підсумки 2009 року.
Експертами від української сторони виступили представники Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області та Державної екологічної інспекції під керівництвом заступника начальника відділу держуправління Остапа Цапулича.
Угорську сторону представляли експерти з Верхньо-Тисайської інспекції (керівник робочої групи від угорської Сторони Габорне др.Кочіш) та Верхньо-Тисайської Дирекції з охорони навколишнього природного середовища та водного господарства.
У ході робочої зустрічі експертами було переглянуто стан виконання завдань, які були поставлені перед вищезгаданими організаціями на 2009 рік. Сторони констатували, що План роботи на період ІІ квартал 2009 р. – І квартал 2010 р. виконано у повному обсязі.
За цей період вдалося провести 5 зустрічей, в тому числі – організувати 3 спільні відбори проб прикордонних вод. Спеціалісти лабораторій обидвох сторін провели узгодження методів дослідження та засвідчили позитивний висновок для обох сторін: результати досліджень знаходяться в межах допустимих похибок. При цьому лабораторії обох Сторін взяли участь у інтеркалібраційній програмі QualcoDuna і за її результатами отримали вищу оцінку.
У минулому році робоча група завершила оновлення та актуалізацію “Порядку проведення на українсько-угорських прикордонних водах відборів проб, визначень, оцінки якості води та проведення необхідних дій у зв’язку з надзвичайними забрудненнями”, який був затверджений на XV нараді Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах та вступив у дію 12 жовтня 2009 року.
Дано оцінку стану якості води в прикордонних створах р. Тиса (Тасабеч/Тисауйлак (Вилок) і Загонь/Чоп) та р.Боржава (Бене). Вцілому відбулося покращення якості води за показниками важких металів та незначне погіршення за показником хімічного споживання кисню і концентрації нітритів.
У ході робочої зустрічі експерти підготували План роботи на період травень 2010 р. – квітень 2011 р., згідно з яким проводитимуться роботи з контролю за охороною якості води. Підготовлено звіт про стан якості прикордонних вод і про надзвичайні забруднення для представлення Уповноваженими Урядів України та Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах.