Воду в закарпатській Тисі аналізували експерти з Румунії та України

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області відповідно до Положення та на основі діючих міждержавних Угод проводить контроль якості поверхневих вод транскордонних водотоків та здійснює заходи в разі надзвичайного їх забруднення спільно з природоохоронними органами сусідніх країн.

На виконання Угоди між Урядом України та Урядом Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах (м.Галац/Румунія, 1997) та відповідно до Протоколу зустрічі українських та румунських експертів Робочої групи по проблемах р.Тиса з питань оцінки якості води (2 – 4 березня 2010 року, м. Окна Шугатаг/Румунія), 28-29 квітня поточного року спеціалістами лабораторій двох держав проведено робочу зустріч та спільні відбори проб поверхневих вод р. Тиса у створі історичного моста Сігету Мармацієй – Солотвино та планові відбори проб вод р. Тиса с. Ділове та р.Тиса м. Тячів.

У відібраних пробах води р. Тиса проведено визначення показників: рН, електропровідності, температури води та повітря. У зв’язку з відмінностями у визначенні сульфатів, згідно Протоколу, на базі лабораторії Державної екологічної інспекції в Закарпатській області було поведено спільне дослідження данного показника методом, що використовується українською Стороною.

В ході зустрічі експертів румунська Сторона надала українській Стороні опис методу визначення сульфатів, який використовує. Експерти двох держав обговорили результати інтеркалібрації, проведеної спеціалістами лабораторій м. Ужгород та м. Бая-Маре та вирішили, що кожна із Сторін для визначення інтеркалібраційних показників використовуватиме методи досліджень, що є діючими в їх країнах.

Крім того, експерти узгодили, що наступна зустріч по оцінці якості води р. Тиса за 2009 рік та порівняння результатів аналізів спільних відборів за 2010 рік буде проведена на українській Стороні.

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області