Закарпаття: У Ярмарку професій взяли участь 180 випускників шкіл Мукачівщини

Обери майбутню професію сам! Під таким гаслом 5 травня 2010 року Мукачівський районний центр зайнятості за підтримки райдержадміністрації, райради та районного відділу освіти, провів ярмарок робітничих професій для випускників Мукачівщини. Мета заходу – сприяння професійному самовизначенню випускників загальноосвітніх шкіл, формування мотивації у виборі професії, що відповідає потребам ринку праці району.

У фойє райдержадміністрації, де проводився захід, випускники ознайомлювались з підготовленими для них стендами, описами професій, паспортами підприємств, різноманітним інформаційним матеріалом служби зайнятості. Професійно-технічні навчальні заклади скористалися можливістю та представили свої стенди та наочності для більш наглядної агітації випускників до вступу в їхні навчальні заклади.

У Ярмарку взяли участь 180 випускників 19 загальноосвітніх шкіл Мукачівського району.

Перед запрошеними виступив директор центру зайнятості Іван Попович, який наголосив, що подібні заходи для випускників вже стали традиційними в роботі центру зайнятості. Це свідчить про те, що державна служба зайнятості турбується про молодих громадян, про їх майбутнє, усвідомлюючи, що кожний юнак чи дівчина рано чи пізно опиняється перед вибором, де вчитися далі або де ж працевлаштуватися?

Ярмарок професій спрямований на популяризацію робітничих спеціальностей, яких потребує сучасний ринок праці, та ознайомлення випускників району з найпопулярнішими навчальними закладами та провідними підприємствами міста над Латорицею та Мукачівського району.

Начальник відділу взаємодії з роботодавцями районного центру зайнятості Світлана Кополовець інформувала присутніх про ситуацію, що склалася на ринку праці Мукачівщини, професійно-кваліфікаційний склад працівників, які є затребуваними на даний період та перспективи розвитку економіки району.

Презентували свої можливості надання професійної освіти 4 навчальних заклади: Мукачівський кооперативний торговельно-економічний коледж, Мукачівське вище професійне училище №3, Мукачівський професійний ліцей сфери послуг та Мукачівський професійний ліцей. Керівники навчальних закладів інформували присутніх про спеціальності та професії, за якими готують фахівців, умови вступу до навчальних закладів, терміни навчання. Вони зацікавили юнаків та дівчат інформацією про навчальну базу, факультативи, гуртки, секції та можливість продовження навчання у навчальних закладах вищої акредитації.

Виступи керівників навчальних закладів та роботодавців пересікалися та інтригували можливістю навчання та реального працевлаштування за здобутими професіями. Заступник директора ТОВ «Мукачівський завод «Точприлад» Степан Шкомар розповів про перспективи у роботі підприємства, на якому вже зараз працює 3 тисячі працівників. Відкриття нових виробничих проектів приводить до створення нових робочих місць та потреби у кваліфікованих працівниках.

Після закінчення професійних ліцеїв та здобуття професій «кухар», «продавець продовольчих товарів», «офіціант», «бармен» радо приймає на роботу Великолуківське споживче товариство, про що розповіла начальник відділу кадрів Наталія Татарина. Підприємство тісно співпрацює з навчальними закладами з питання виробничої практики студентів та працевлаштування випускників на постійну роботиу.

Голова Мукачівської районної ради І.П. Михайло привітав випускників із закінченням навчального року та побажав молоді правильно зорієнтуватися у виборі майбутньої професії, скориставшись слушними порадами служби зайнятості та роботодавців.

Завершуючи захід, директор центру зайнятості Іван Попович підвів підсумок роботи ярмарку та запевнив усіх присутніх, що фахівці служби зайнятості володіють інформацією про наявні вакансії не тільки у районі, але й на всій території України. Вони завжди готові надати консультацію, проінформувати, провести профдіагностичне тестування, зорієнтувати у виборі професії, підібрати роботу для всіх, хто до них звертається по допомогу.

Світлана Кополовець,сайт Закарпатського обласного центру зайнятості