Закарпаття: На реалізацію 10 міжнародних водогосподарських проектів регіон витратив 10 млн. доларів США

У четвер, 13 травня, відбулась зустріч Уповноважених Урядів України, Республіки Польща, Словацької та Угорської Республік з питань водного господарства на прикордонних водах. Нарада пройшла за участі голови облдержадміністрації Олександра Ледиди.

Відкриваючи зустріч, керівник краю Олександр Ледида наголосив:

– Дуже символічним є те, що зустріч проходить саме на Закарпатті, де річка Тиса, одна з найбільших приток Дунаю, бере свій початок. Життя мешканців краю та соціально-економічний розвиток Закарпаття тісно пов’язані з водним басейном Тиси і багато в чому залежать від раціонального використання водних ресурсів, охорони вод від забруднення та своєчасного виконання протипаводкових заходів.

Сьогодні Україна уклала двосторонні міжурядові угоди з питань водного господарства на прикордонних водах з усіма сусідніми країнами. Зокрема, з Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Румунією, Білоруссю, Молдовою та Росією. Стратегія протипаводкового захисту була схвалена спочатку в рамках  п’ятистороннього Водного Форуму басейну р. Тиса, який діяв з 2001 до 2004 років, а потім була інтегрована у План управління басейном р. Тиса та у План дій щодо протипаводкового захисту, який з 2005 року розробляються під егідою Міжнародної комісії із захисту р. Дунай. Крім того, кожний конкретний робочий проект, що реалізується у прикордонній зоні, проходить обов’язкову процедуру узгодження з сусідньою країною.

– Окремим напрямком співробітництва України із сусідніми країнами в басейні Тиси є реалізація спільних міжнародних проектів водогосподарського спрямування. З 2000 року  тільки в Закарпатській області було впроваджено більше 10 проектів сумарним бюджетом близько 10 мільйонів доларів США, – зазначив голова Державного комітету України по водному господарству Василь Сташук. 

Уповноважений Уряду Угорської Республіки з питань прикордонних вод Йожеф Вараді зауважив:

– Ми дуже вдячні українській стороні за те, що окрім протипаводкових робіт, активно ведеться робота з питань забруднення комунальними відходами басейну Тиси.

На ефективності співпраці з українськими партнерами наголосили і члени інших делегацій. Завершуючи нараду, сторони погодились зустрічатись частіше, адже питання захисту мешканців прикордонних регіонів від паводків залишається актуальним та є пріоритетним завданням влади.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації