Закарпаття: Через зливи обвалилася стеля в 130-річній сільській школі

Поля та 115 дворів в Ужгородському, Іршавському, Перечинському районах, місті Ужгороді підтопило за вихідні через сильні дощі.
— Зливи викликані циклоном, що сформувався над Італією і рухався на Закарпаття, — розповідає заступник начальника Закарпатського гідрометцентру Василина Блох, 60 років. — Тут він затримався на два дні і скинув усі свої запаси води. У суботу і неділю над областю випали 80 відсотків місячної норми опадів.

Найвище вода піднялася в річках Боржава, Латориця, Уж і Тиса. Стоки підтопили господарства і городи в десятках сіл. В Ужгороді дощівка підмила підвали багатоповерхівок. Рятувальники весь день відкачували з них воду.

У селі Червоне Ужгородського району вода досі стоїть у дворах, підмила підвали.

— Я сім мішків мокрої картошки виніс надвір, — каже Василь Сабов, 49 років, із вулиці Шкільної. — Пробуємо з жінкою просушити, бо до нового врожаю далеко.

У школі Червоного від дощу впала стеля.

— Школі понад 130 років, фундаменту нема. Тому дощова вода зайшла до класів. В учительській від злив упала стеля, пошкодила документацію, — розповідає сільський голова Червоного Марія Вучкан, 56 років.

Найбільше шкоди дощі завдали городам — підтоплені декілька десятків гектарів. Селяни бояться втратити врожай.

На вихідних дощі пройшли по всій Західній Україні. У горах є загроза формування селів.

Сніжана Русин, Gazeta.ua