Іван Бушко: Закарпаття має стати доступним для людей з особливими потребами

У четвер, 20 травня, перший заступник голови Закарпатської ОДА Іван Бушко провів нараду з питань контролю за дотриманням державних будівельних норм щодо доступності осіб з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення.
Про ситуацію в області доповідав начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Олександр Андялошій.

З 2008 року в області діє, затверджена сесією облради, програма “Додаткових невідкладних заходів щодо створення сприятливих умов для життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями”. Окрім неї, виконується і урядова програма “Безбар’єрна Україна”, розрахована на 2009-2015 роки. В усіх містах та районах області затверджені відповідні плани заходів. Зокрема, під час проектування установ передбачається будівництво пандусів, планування підземних переходів у місцях, перевантажених автомобільним транспортом, тощо. Олександр Андялошій запевнив, що обласна інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю, згідно до постанови Кабміну “Про прийняття об’єктів в експлуатацію”, видає сертифікати відповідності будівельним нормам виключно за умови врахування потреб людей з обмеженими можливостями. Об’єкти соціального та громадського призначення не приймаються до експлуатації без дотримання вимог щодо безперешкодного доступу осіб з обмеженими можливостями.

– Закарпаття має стати доступним для людей з особливими потребами. На жаль, сьогодні говорити про повну доступність обласних установ для таких людей ще не можна. Але наш обов’язок зробити все для того, щоб закарпатці з особливими потребами не відчували обмежень у пересуванні міськими вулицями, – наголосив Іван Бушко.

На нараді було вирішено посилити контроль за дотриманням будівельних норм, що стосуються вимог вільного доступу закарпатців з особливими потребами.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА