Із Європи на Закарпаття везуть м’ясопродукти, електротовари та косметику

П’ять каналів контрабанди (три – економічної, ще два – пов’язані з контрабандою наркотичних речовин) ліквідувало з початку 2010 року Західне регіональне управління Державної прикордонної служби України.
– У нас досить продуктивно працюють оперативно-розшукові підрозділи. У їх поле зору потрапляють певні фірми, перевізники, представників яких і в минулі роки затримували за порушення відповідних правил перетину державного кордону. Також затримуємо контрабандні товари і безпосередньо у пунктах пропуску, – каже начальник Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Артур Горбенко. Загалом цьогоріч контрабандних товарів прикордонники затримали на понад 62 млн грн. Це вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року (32,46 млн грн).

– Зазвичай громадяни роблять спробу незаконно перевезти з території Європейського Союзу в Україну м’ясопродукти у недозволеній кількості чи ті, які в нас заборонені для використання. У великій кількості до нас везуть електротовари. Також є спроби завезти на терени України дорогі автомобілі, які вже були викрадені чи перебувають у базі Інтерполу. Також мова йде про авто, які намагаються ввезти з порушенням чинного законодавства. Натомість із території України передусім вивозять цигарки, зважаючи на велику різницю в ціні у нас та країнах ЄС, – додає керівник Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Прикордонники кажуть, що змінилися контрабандні тенденції, ніж це було кілька років тому. “На кордоні з державами Європейського Союзу фактично немає зафіксовано випадків каналів так званої “чорної” контрабанди. Себто, коли завозять товар чи транспортні засоби без відповідного оформлення. Зараз такі схеми не діють, бо нам вдалося припинити їхню діяльність. Ще існують різні схеми так званої “сірої” контрабанди. Себто, мова йде про заниження вартості товару чи коли товар не відповідає супровідним документам”, – зазначає Артур Горбенко.

Нагадаємо, що у минулі роки топ-темою на кордоні була контрабанда мобільних телефонів. Від 2003 року нелегальне завезення мобільних телефонів до України  через західну ділянку кордону було одним із найприбутковіших видів контрабандної діяльності. За обсягами цю контрабанду можна було зарахувати до трійки товарів, які намагалися  завезти до України незаконним шляхом (мова про контрабанду м’яса та цигарок).

– Завдяки проведеним заходам проблема контрабанди мобільних цьогоріч відсутня цілковито, – додає пан Горбенко.
Оперативно найскладнішою прикордонною ділянкою, як кажуть прикордонники, залишається Закарпаття. Поза тим, проведена серйозна  кропітка робота зелених беретів таки далася взнаки. Так, жителі Закарпаття у 1,5 раза менше займаються контрабандою цигарок.

– Зараз на Закарпатті проводимо оперативно-профілактичні заходи щодо протидії контрабанді. Вже є затримані на сухопутній та річковій ділянках. Хтось робить спроби пішки перенести цигарки, інші – на гумових човнах та з використанням канатів та вірьовок… Але проблема, на жаль, залишається. Там, де немає роботи та є негативний економічний фактор, спроби контрабанди далі відбуваються, –  каже керівник прикордонників Західного регіонального управління.

Ірина Цицак, “Львівська Пошта”