Закарпаття: У селі Великі Лучки магазин промтоварів цьогоріч затоплює уже вчетверте

У закарпатському селі Великі Лучки магазин промтоварів лише цього року затоплює уже вчетверте. Вода з тротуару затікає до торговельного закладу. Продавці бідкаються: заливає мішки з цементом, добривами та вапном. Проте лежить цей товар не на стелажах та піддонах, як вимагають правила, а на підлозі.
Віра Хома, продавець магазину: «Ось тут у нас цемент лежав, а тут – добрива: селітра і нітромофоска. Ставимо, доки ставимо, но мішки ж перевертаються і ставимо рядом, на землю».

Володимир Іваненко, тимчасово виконує обов’язки заступника головного лікаря обласної санепідемстанції: «Згідно з Правилами торгівлі непродовольчими товарами, усі товари в такому магазині мають бути розфасовані по групах, по видах. Товари, які мають велику вагу, повинні зберігатися на піддонах. Ні в якому разі – не на підлозі».

Будівлі, де розташований магазин, вісімдесят років. Підлога у торговому приміщенні майже на одному рівні з тротуаром, фундамент – низький. Вода з переповненої придорожньої канави легко затікає до магазину. Будівельник Олексій Кіндрат каже: перед початком будівництва потрібно було обстежити земельну ділянку та зробити відвід води, як того вимагають будівельні норми. Під час спорудження магазину їх проігнорували.

Олексій Кіндрат, керівник будівельної фірми: «Коли почали будівництво цієї будівлі, не було зроблено водовідведення. Відповідно, не були проведені геолого-геодезичні вимірювання. Як вийти з цього положення? Дуже просто. Почистити водовідвідні канави, зробити водовідвід із цього магазину і все буде в порядку».

Будівельник додає: усі ці роботи має виконати не держава, а самі власники магазину. Замість того, аби звинувачувати усіх у бездіяльності, потрібно самим подбати про себе.

Світлана Ковбиця, Вадим Шишканич, «Факти», ICTV